2010. április 3., szombat

Zserbó (Gerbaud)




Egyik kedvenc süteményünk. Évek óta ezt a receptet használom, sok dió kell hozzá, de ez a legfinomabb zserbó :) - ezt most, 2021-ben is állítom!

Hozzávalók:



Tésztához:
  • 50 dkg finomliszt
  • 25 dkg sutomargarin
  • 3 evokanal cukor
  • 1 tojas
  • 2 tojassarga
  • 1 dl tej
  • csipet so
  • 2 dkg friss eleszto
Toltelekhez:
  • 30 dkg daralt dio
  • 15-20 dkg porcukor
  • házi baracklekvar
  • 1,5 teáskanál rumaroma
Mazhoz:
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 1 evőkanál olaj
Elkeszites:
  • A tesztahoz a tejet meglangyositjuk, belemorzsoljuk az elesztot es 1 tk cukrot, meleg helyen felfuttatjuk.
  • A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, a tojasokkal, a soval, majd hozzaadjuk az elesztos tejet. Par mozdulattal osszedolgozzuk, hogy a teszta ne lagyuljon el (legjobb robotgeppel).
  • A tesztat 4 egyenlo reszre osztjuk, cipokat formalunk belole. Kulon-kulon kinyujtjuk a tepsi meretere (27x34 cm).
  • A toltelekhez a diot osszekavarjuk a porcukorral es rumaromaval (nem kell fozni!).
  • A tepsit kibeleljuk sutopapirral, a sutot begyujtjuk 180 fokra. 
  • Az elso tesztalapot a tepsi aljara fektetjuk, villaval megszurkaljuk. Megkenjuk baracklekvarral, vastagon megszorjuk a cukros dioval. Igy retegezzuk amig elfogy a tesztank. Mindenik lapot megszurkalunk, a tetejet uresen hagyjuk.

  • Kb 35-40 perc alatt keszre sutjuk - amikor a széle kezd barnulni, akkor elkészült.
  • A mazhoz a csokoladet az olajjal megolvasztjuk, és elteritjuk a kihult sutemeny tetejen.




3 megjegyzés:

Budai Evódia írta...

én is kívánok áldott ünnepet nektek!

Ami írta...

Boldog Nyuszit! :)

Vali írta...

Edokám!
Kellemes ünnepeket kívánok az egész családnak!