2010. április 7., szerda

Hokkaido tejeskalács


Tulajdonkeppen ez egy japan kenyer, amint a neve is mutatja. Chili und Ciabatta talalt ra es keszitette el. En Limaratol lattam eloszor, persze ki is probaltam azonnal, de mar jo regen vot az. A napokban ismet elkeszitettem, nagyon tetszik a tesztaja, jo vele dolgozni. Izre semleges, inkabb a kenyer fele hajlik, ha edesebbet szeretnenk, emelni kell a cukor adagot. Allagra nekem ilyen a tokeletes kalacs.
A tejpor a teszta szerkezete miatt fontos, de el is hagyhato.



Hozzávalók:

  • 60 dkg liszt (ebbol nekem 40 retesliszt, 20 finomliszt)
  • 3 dkg eleszto
  • 3 dkg tejpor (vagy burgonyapehely) 
  • 8 dkg cukor
  • 9 g so
  • 1 tojas
  • 2 dl tej
  • 2 dl tejszin
  • keneshez: 1 tojassargaja


Elkeszítés:
  • A hozzavalokat kenyersutobe teszem, 20 perc alatt tesztat dagasztatok.
  • A tesztat kiboritom es letakarva duplajara kelesztem.
  • Lisztezett feluletre boritom, 4 egyenlo reszre osztom. Egyenkent vekony ovalisokra nyujtom. Hogy keskenyebb legyen, hosszaban felbehajtom, majd feltekerem oket. 
  • Kalacsformaba egymas melle helyezem a kis tekercseket, majd hagyom ismet duplajara kelni.
  • A sutot elomelegitem 180 fokra, a kalacs tetejet lekenem tojassargaval, majd szep pirosra sutom (kb 30 perc, de vege fele erdemes tuprobat vegezni, hogy atsult-e).




Toltelekkel is keszithetjuk: aszalt gyumolcsok, csokolade stb. A kinyujtott tesztara kenjuk vagy szorjuk a tolteleket, ugy tekejruk fel. Lehet kakaosan is kesziteni a tesztat, Limaranal erdemes megnezni.
Vajjal, kakaoval kivalo reggeli vagy vacsora!


14 megjegyzés:

Alíz, Erdélyből írta...

Ez csodaszép. Nagyon jó lered lehet, hogy ilyen szépre felnőtt. :)

Edó írta...

Aliz,koszonom!:)Igazabol keskenyebb formaban sutottem,talan ezert nott fel ennyire.Mondjuk nem panaszkodom a leremre sem,de lehetne azert legkevereses!:P

Judith írta...

Gyonyoruszep! Ki kell probalnom, meghozza hamarosan!

egycsipet írta...

Edó, ez gyönyörű! :)))
Nézegettem már én is a hokkaido receptet, de nem sütöttem meg, nem is tudom miért. Rohanok is a konyhába. :D

Eva írta...

Jaj, de szep! Kene egy szeletke a reggeli kavem melle! Finom hazi lekvarral! ;-)

Bianka írta...

Ez csodaszép, ki fogom próbálni.

Mónika írta...

A betyárját!
Ez gyönyörűűű!
Ha ilyen szépségeket látok, csak ámulok-bámulok, miközben persze, folyik a nyálam!
:)

Edó írta...

Judith,foltetlen probald ki,ha meg nem sutottel!

Csipet,majd mutasd is meg:)

Nover,hazi lekvart kuldok (MALNAT!!:P),kalacsot most inkabb nem..majd nyaron sutunk:)

Bianka,megeri!

Monika,probald ki,hogy ne csak a nyalad csorogjon:)

Gál Edith írta...

Ez GYÖNYÖRŰŰŰŰŰŰ!!!
GRATULÁLOK!
Átnézel hozzám?

Ottis írta...

Gyönyörű!!

Andi írta...

Micsoda színe van!!! Meseszép!!!

Ottis írta...

Most én fogom megkérdezni, hol találtál réteslizstet, metr az enyém fogyóban van és nem találok!

Edó írta...

Ottis,ismet lehet kapni a Merkurban (a Kaufland melletiben)!Nagyon regota nem arultak,demost van ismet,bevasaroltam:)

Ottis írta...

Köszi!