2010. április 16., péntek

Puncstorta évfordulónkra


Ez eletem eslo fondantos tortaja. Itt mar leirtam hogyan keszitettem fondantot, most kovetkezzek a torta, amihez kellett. Hazassagi evfordulonk alkalmabol szerettem volna valami olyan tortat, amit eddig meg nem keszitettem. Ez a puncstorta tulajdonkeppen sajat elgondolasbol szuletett, de nagyon jol sikerult. Szoval mindent osszevetve egy teljesen uj torta jott letre, nagyon-nagyon finom ize van.

Hozzávalók:

A piskotahoz:
  • 6 tojas
  • 1 mk rumaroma
  • 3 teaskanal citromle
  • 37 dkg liszt
  • 30 dkg cukor (kevesebbet tettem, mert nem akartam hogy tulsagosan edes legyen, a fondant miatt)
  • 1,5 dl olaj
  • 1,5 dl viz
  • 1 cs. sutopor
A tojasokat szetvalasztjuk, a sargakat a cukorral, citromlevel, rummal habosra kavarjuk. Tovabbi kavaras mellett lassan hozzacsurgatjuk az olajat es vizet felvaltva. A lisztet a sutoporral a masszahoz kavarjuk. A feherjeket par csepp citromlevel v. ecettel kemenyre verjuk, ovatosan hozzakavarjuk ezt is. 
Egy 20 cm atmeroju tortaformat felig megtoltunk a tesztaval, a tobbit egy kalacsformaba ontjuk (ez kell a toltelekhez!).
180 fokon egyszerre megsutjuk a piskotakat, tuprobaig.

Toltelek:
  • piskota (a kalacsformaban sutott + a kerek piskóta belseje)
  • 5-6 ek barackdzsem (mas is lehet)
  • vaniliaaroma v. vanilias cukor
  • kb1 dl tej
  • 3-4 ek kakao
  • 1 tk rumaroma
  • 20 dkg vaj
A piskotankat kockakra vagva egy edenybe tesszuk. 


Raontunk keves vanilias tejet, osszekavarjuk. Meglocsoljuk a rumaromaval es a tobbi hozzavaloval kremesre keverjuk.


Bevonashoz:
Ezeket elokeszitjuk a munkafeluletre, hogy legyenek keznel.

Torta összerakása:
  • A kerek piskotank tetejet levagjuk. 
  • Belsejet kikaparjuk (ezt is hozzaadtam a kremhez) ugy, hogy 1-2 cm-es peremet hagyunk oldalt es alol is.
  •  Megtoltjuk a kremmel, majd rahelyezzuk a tetejet.

  • A tortat kivulrol nagyon vekonyan atkenjuk margarinnal (erre boritjuk majd a fondantot) es hagyjuk hogy megkemenyedjen.
  • A munkalapot megszorjuk porcukorral. Ha kemeny a fondant (nekem az volt, mert regebb keszitettem), akkor kis idore betesszuk a mikroba hogy kicsit atmelegedjen, majd margrinos kezzel atgyurjuk. Igy visszanyeri rugalmassagat. A cukrozott feluleten kinyujtjuk joval nagyobbra, mint amekkora a torta felulete.
  • Sodrofa segitsegevel a tortara emeljuk.
  • Ovatosan rasimitjuk eloszor a torta tetejere, majd az oldalara. A folosleges fondantot eles kessel korben levagjuk.
  •  Egy keveset felreteszunk hogy legyen a disziteshez. A tobbihez annyi kakaot gyurunk, hogy szep sotetbarna masszanak legyen. A kakao miatt szarazabb lesz a fondant, ezert gyurunk hozza maragrint, hogy finom puha legyen.
  • A barna fondantot kinyujtjuk (szortam ala keves kakaot, hogy a porcukor ne halvanyitsa) es kiszurunk belole egy, a torta atmerojevel megegyezo kort. A korbol kivagjuk a ying-yang barna reszet, a torta tetejere helyezzuk (hogy megragadjon, keves cukros vizzel lekenjuk alatta). Sutikiszuroval kiszurjuk a barna es feher szivet, ezeket is a helyukre ragasztjuk.
  • A maradek barna fondantot hosszura nyujtjuk, kivagunk belole egy savot es korberagasztjuk vele a tortat. A feher fondantbol kis koroket vagunk, ezekkel diszitjuk a barna reszt. Egy csokrot is keszitettem, de szerintem nem illik a tortahoz, tul nagy.

Igyekeztem tomoren es egyszeruen osszefoglalni, remelem eleg ertheto:)

Eleg keves ido alatt kellett elkeszitsem, igy sietsegemben osszekentem pl. a feher reszt a kakaos kezemmel, a barna reszem pedig latszik, hogy folt van, ez a ragasztaskor kerult ra, a cukros viztol. Nem lett tokeletesen sima a torta felulete, de osszessegeben nagyon elegedett vagyok es ami a lenyeg: nagyon elveztem csinalni! Remelem legkozelebb tobb idom lesz ra es jobban kielhetem magam :) Ha etelfestekhez jutok, akkor tervezek szep, szines tortakat is majd.
Eloszor arra szamitottam, hogy majd leszedjuk rola a fondantot, mert tul edes, tomor lesz, de meglepoen jo izu volt, midennkinek izlett, megettuk midenestol. A gyerekeknek kimondottan izlett, s mivel nem csinalunk rendszert belole, ezert ugy gondolom neha ennyi bunozes belefer:) A parom nagyon orult neki, bar o azt mondta neki igy tul edes.



Tovabbi hasznos informaciokert es gyonyoru fondantos (es nem fondantos) tortakert erdemes ellatogatni Kiskuktahoz es Edith-hez. Ezuton ismet megkoszonom nekik amiert segitettek hogy ez a tortam elkeszulhessen:)

21 megjegyzés:

sedith írta...

Hát, én már nem is írok semmit, amit akartam, elmondtam. Gyönyörű lett és ezzel a töltelékkel különleges. :)

Bianka írta...

Gyönyörű. Igazi mestermű.

Gál Edith írta...

Edó, még egy NAGY NAGY GARTULA!!
GYÖNYÖRŰŰŰŰŰŰ!!
NAGYON ÜGYES VAGY!!
BÜSZKÉK LEHETNEK RÁD SZERETTEID!!!!
Puszik

Andi írta...

Nem találok szavakat...annyira gyönyörű...
Sok sok évet még együtt... boldogságban, szeretettben, egészségben a pároddal!!!

Noémi írta...

Boldog évfordulót!Gyönyörű a tortád és bizti ,nagyon finom is!:-)

zsuzsiga írta...

Egyszeruen csodalatos! Gratulalok! Ahhopz kepest, hogy elso alkalommal keszitesz fondantot le az osszes kalappal! Ugyes vagy. Igy mar en is kedvet kaptam keszitesehez. En mar varom a kovetkezo fondantos tortaidat, ide a blogra:)!

Andi/cuki írta...

Gratulálok!:-))
A csodaszép tortához,és a házassági fordulóhoz!:-))

Bettyó és Maya írta...

Gyönyörű lett!!! Boldog évfordulót!!!

Edó írta...

KOszonom lanyok,nagyon kedvesek vagytok,igazan jol esik hogy ilyen szepeket irtok nekem:)
Koszonom a sok gratulaciot is!!

Kiskukta írta...

Edó, csodás lett a tortád (nagyon örülök neki)! Sok-sok boldog évfordulót nektek!

Judith írta...

Nagyon boldog evfordulot!
A torta valami gyonyoruseges! Szivbol gratulalok!

Edó írta...

Kiskukta, Judith,koszonom,kedvesek vagytok es Noemi,koszonom a segitseget levelben is!

Cirelin írta...

Meseszép ez a torta! Dekoratív, és biztosan nagyon finom is, gratulálok! És gratula a házassági évfordulóhoz is! :)

Eva írta...

Mestermü lett, Hugica!!! Mint minden, ami a kezed alol kikerül...
Büszke lehetsz magadra, jogosan! Puszika

szepyke írta...

Jesszusom, ez gyönyörű lett, gratulálok!:)

Moha írta...

Edókám még sok-sok boldog évet együtt!
A torta gyönyörű lett,nagyon ügyes vagy!

Fimère írta...

ce gâteau et superbe, bravo pour cette magnifique réalisation
bonne soirée

Maryenne írta...

Gyönyörű! Sok boldogságot kívánok!

Natimi írta...

Boldog evfordulot kivanok nektek!

A torta gyonyoru es biztosan finom is!Ugyes vagy!:)

Puszi,
Timi

u.i.bocsi az "ekezetnelkulisegert"

Jucus írta...

Szia Edó!
A fondanttal kapcsolatban kérdeznék:én szombaton sütöm a tortát,amire fondatot készítek.Ha ma elkészítem a masszát,azt hűtőben tarthatom szombatig?S tegyek rá fóliát is,ugye?A száradás ellen.Köszi:Jucus

Edó írta...

Szia Jucus!Ne haragudjmhogy csak most válaszolok,nem találtam a megjegyzésedet!Aztán most kinyomoztam.Elkészítheted előre a fondantot,becsmgalodo fóliába jó szorosan,hogy ne száradjon ki,és nem kell hűtőbe tenni!Remélem még nem késtem el,még egyszer elnézést a késő válaszért..