Hozzávalók:
A piskotahoz:
- 6 tojas
- 1 mk rumaroma
- 3 teaskanal citromle
- 37 dkg liszt
- 30 dkg cukor (kevesebbet tettem, mert nem akartam hogy tulsagosan edes legyen, a fondant miatt)
- 1,5 dl olaj
- 1,5 dl viz
- 1 cs. sutopor
A tojasokat szetvalasztjuk, a sargakat a cukorral, citromlevel, rummal habosra kavarjuk. Tovabbi kavaras mellett lassan hozzacsurgatjuk az olajat es vizet felvaltva. A lisztet a sutoporral a masszahoz kavarjuk. A feherjeket par csepp citromlevel v. ecettel kemenyre verjuk, ovatosan hozzakavarjuk ezt is.
Egy 20 cm atmeroju tortaformat felig megtoltunk a tesztaval, a tobbit egy kalacsformaba ontjuk (ez kell a toltelekhez!).
180 fokon egyszerre megsutjuk a piskotakat, tuprobaig.
Toltelek:
- piskota (a kalacsformaban sutott + a kerek piskóta belseje)
- 5-6 ek barackdzsem (mas is lehet)
- vaniliaaroma v. vanilias cukor
- kb1 dl tej
- 3-4 ek kakao
- 1 tk rumaroma
- 20 dkg vaj
A piskotankat kockakra vagva egy edenybe tesszuk.
Raontunk keves vanilias tejet, osszekavarjuk. Meglocsoljuk a rumaromaval es a tobbi hozzavaloval kremesre keverjuk.
Bevonashoz:
- 1 adag feher fondant
- keves margarin
- kakao
- porcukor
- ragasztashoz keves cukros viz
Ezeket elokeszitjuk a munkafeluletre, hogy legyenek keznel.
Torta összerakása:
- A kerek piskotank tetejet levagjuk.
- Belsejet kikaparjuk (ezt is hozzaadtam a kremhez) ugy, hogy 1-2 cm-es peremet hagyunk oldalt es alol is.
- Megtoltjuk a kremmel, majd rahelyezzuk a tetejet.
- A tortat kivulrol nagyon vekonyan atkenjuk margarinnal (erre boritjuk majd a fondantot) es hagyjuk hogy megkemenyedjen.
- A munkalapot megszorjuk porcukorral. Ha kemeny a fondant (nekem az volt, mert regebb keszitettem), akkor kis idore betesszuk a mikroba hogy kicsit atmelegedjen, majd margrinos kezzel atgyurjuk. Igy visszanyeri rugalmassagat. A cukrozott feluleten kinyujtjuk joval nagyobbra, mint amekkora a torta felulete.
- Sodrofa segitsegevel a tortara emeljuk.
- Ovatosan rasimitjuk eloszor a torta tetejere, majd az oldalara. A folosleges fondantot eles kessel korben levagjuk.
- Egy keveset felreteszunk hogy legyen a disziteshez. A tobbihez annyi kakaot gyurunk, hogy szep sotetbarna masszanak legyen. A kakao miatt szarazabb lesz a fondant, ezert gyurunk hozza maragrint, hogy finom puha legyen.
- A barna fondantot kinyujtjuk (szortam ala keves kakaot, hogy a porcukor ne halvanyitsa) es kiszurunk belole egy, a torta atmerojevel megegyezo kort. A korbol kivagjuk a ying-yang barna reszet, a torta tetejere helyezzuk (hogy megragadjon, keves cukros vizzel lekenjuk alatta). Sutikiszuroval kiszurjuk a barna es feher szivet, ezeket is a helyukre ragasztjuk.
- A maradek barna fondantot hosszura nyujtjuk, kivagunk belole egy savot es korberagasztjuk vele a tortat. A feher fondantbol kis koroket vagunk, ezekkel diszitjuk a barna reszt. Egy csokrot is keszitettem, de szerintem nem illik a tortahoz, tul nagy.
Igyekeztem tomoren es egyszeruen osszefoglalni, remelem eleg ertheto:)
Eleg keves ido alatt kellett elkeszitsem, igy sietsegemben osszekentem pl. a feher reszt a kakaos kezemmel, a barna reszem pedig latszik, hogy folt van, ez a ragasztaskor kerult ra, a cukros viztol. Nem lett tokeletesen sima a torta felulete, de osszessegeben nagyon elegedett vagyok es ami a lenyeg: nagyon elveztem csinalni! Remelem legkozelebb tobb idom lesz ra es jobban kielhetem magam :) Ha etelfestekhez jutok, akkor tervezek szep, szines tortakat is majd.
Eloszor arra szamitottam, hogy majd leszedjuk rola a fondantot, mert tul edes, tomor lesz, de meglepoen jo izu volt, midennkinek izlett, megettuk midenestol. A gyerekeknek kimondottan izlett, s mivel nem csinalunk rendszert belole, ezert ugy gondolom neha ennyi bunozes belefer:) A parom nagyon orult neki, bar o azt mondta neki igy tul edes.
Tovabbi hasznos informaciokert es gyonyoru fondantos (es nem fondantos) tortakert erdemes ellatogatni Kiskuktahoz es Edith-hez. Ezuton ismet megkoszonom nekik amiert segitettek hogy ez a tortam elkeszulhessen:)
21 megjegyzés:
Hát, én már nem is írok semmit, amit akartam, elmondtam. Gyönyörű lett és ezzel a töltelékkel különleges. :)
Gyönyörű. Igazi mestermű.
Edó, még egy NAGY NAGY GARTULA!!
GYÖNYÖRŰŰŰŰŰŰ!!
NAGYON ÜGYES VAGY!!
BÜSZKÉK LEHETNEK RÁD SZERETTEID!!!!
Puszik
Nem találok szavakat...annyira gyönyörű...
Sok sok évet még együtt... boldogságban, szeretettben, egészségben a pároddal!!!
Boldog évfordulót!Gyönyörű a tortád és bizti ,nagyon finom is!:-)
Egyszeruen csodalatos! Gratulalok! Ahhopz kepest, hogy elso alkalommal keszitesz fondantot le az osszes kalappal! Ugyes vagy. Igy mar en is kedvet kaptam keszitesehez. En mar varom a kovetkezo fondantos tortaidat, ide a blogra:)!
Gratulálok!:-))
A csodaszép tortához,és a házassági fordulóhoz!:-))
Gyönyörű lett!!! Boldog évfordulót!!!
KOszonom lanyok,nagyon kedvesek vagytok,igazan jol esik hogy ilyen szepeket irtok nekem:)
Koszonom a sok gratulaciot is!!
Edó, csodás lett a tortád (nagyon örülök neki)! Sok-sok boldog évfordulót nektek!
Nagyon boldog evfordulot!
A torta valami gyonyoruseges! Szivbol gratulalok!
Kiskukta, Judith,koszonom,kedvesek vagytok es Noemi,koszonom a segitseget levelben is!
Meseszép ez a torta! Dekoratív, és biztosan nagyon finom is, gratulálok! És gratula a házassági évfordulóhoz is! :)
Mestermü lett, Hugica!!! Mint minden, ami a kezed alol kikerül...
Büszke lehetsz magadra, jogosan! Puszika
Jesszusom, ez gyönyörű lett, gratulálok!:)
Edókám még sok-sok boldog évet együtt!
A torta gyönyörű lett,nagyon ügyes vagy!
ce gâteau et superbe, bravo pour cette magnifique réalisation
bonne soirée
Gyönyörű! Sok boldogságot kívánok!
Boldog evfordulot kivanok nektek!
A torta gyonyoru es biztosan finom is!Ugyes vagy!:)
Puszi,
Timi
u.i.bocsi az "ekezetnelkulisegert"
Szia Edó!
A fondanttal kapcsolatban kérdeznék:én szombaton sütöm a tortát,amire fondatot készítek.Ha ma elkészítem a masszát,azt hűtőben tarthatom szombatig?S tegyek rá fóliát is,ugye?A száradás ellen.Köszi:Jucus
Szia Jucus!Ne haragudjmhogy csak most válaszolok,nem találtam a megjegyzésedet!Aztán most kinyomoztam.Elkészítheted előre a fondantot,becsmgalodo fóliába jó szorosan,hogy ne száradjon ki,és nem kell hűtőbe tenni!Remélem még nem késtem el,még egyszer elnézést a késő válaszért..
Megjegyzés küldése