Eleve tul kevesnek tunt a 35 dkg liszt, dagasztas kozben meg adtam hozza legalabb 10 dkg-t, mert a teszta nagyon lagy volt.
Hozzavalok:
- 2,5 dl tej
- 1 tojassarga
- 5 g poreleszto v. 2 dkg friss
- 45-50 dkg liszt (eredetileg 35-ot ir)
- csipet so
- 4 ek cukor
- 1 citrom reszelt heja
- tettem meg hozza par csepp rumaromat
Keneshez:
- keves olvasztott vaj
- 1 tojassarga
- tejszin
- cukor (barnacukrot hasznaltam)
Elkeszites:
- A tejet felforraljuk, langyosra hutjuk. Keveset elveszunk belole es felfuttatjuk benne az elesztot keves cukorral.
- Hozzaadjuk a tojassargat, citromhejat, atszitalt lisztet, sot es lagy kalacstesztat dagasztunk. En mindent a kenyersutobe pakoltam, 20 percig dagasztott.
- A tesztat egy konyharuhara helyezzuk. keves zsirt eldorzsolunk a tenyerunkon, ezzel kenjuk be. Egy nagyobb edennyel leboritjuk es meleg helyen duplajara kelesztjuk. Amikor a zsirreteg megrepedezik a felszinen, akkor van megkelve a teszta.
- A megkelt tesztat lisztezett feluletre boritjuk, 4 reszre osztjuk. 3 reszbol 60-70 rudakat sodrunk, ezeket harmas fonassal osszefonjuk. A maradek tesztat cipova formaljuk es egy kerek forma kozepere helyezzuk (pl piteforma, allithato tortagyuru..).A fonatot ovatosan a cipo kore helyezzuk.
- A kalacsot lekenjuk olvasztott vajjal, letakarjuk, hagyjuk duplajara kelni.
- Amikor megkelt, ujrakenjuk olvasztott vajjal (vagy tojassarga+tejszin keverekkel), megszorjuk cukorral.
- 180 fokos elomelegitett sutoben pirosra sutjuk, 25-30 perc.
A kozepe pirosabb lett, mert az joval magasab mint korben. Legkozelebb azt utoljara formazom, hogy ne kelhessen meg tulsagosan. A formazas marad, viszont legkozelebb a hokkaido receptjevel keszitem.
Vajjal isteni finom!
Az allithato tortagyuruert millio puszi noverkemnek, o kuldte nekem :)) Nagyon-nagyon praktikus, sokoldaluan felhasznalhato, ugyhogy tuti hogy a jobbkezem lesz. Koszi Nover!:)
11 megjegyzés:
Nagyon dekoratív! Ügyes agy! Gyönyörű!
Andi koszi,en nem vagyok annyira elegedett,lehetne sokkal szebb.De a mienk:)
Edoka, azt gyanitom, hogy a magasfalu tortakeret miatt nem pirult ugyanugy az oldala, mint a teteje. En piteformaban sutottem 2-szer is, a kozepe nem lett sokkal magasabb a szelenel, bar nagyobb is volt a kozepso resz, talan jobban elterult. Sajnalom, hogy nem vagy teljesen elegedett vele, viszont orulok, hogy az ize tetszett. A hokkaidot meg nem probalom, de a kovetkezo a listamon.
Remelem szep unnepetek volt!
Szerintem gyönyörű, bár tudnék én is ilyen kalácsot gyártani. Na majd meglátod :)
Nagyon szép lett, ügyes vagy!
Hat tudom en, hogy kinek kell küldeni a tortagyürüt! ;-)
Nekem nagyon tetszik a kalacsod, szepen megformaztad! Esetleg következöben csak tojassargaval kenjed le es kb 15 perc utan takard le alufoliaval, akkor nem pirul meg a közepe sem nagyon es szep egyenletesre sül. Nekem legalabbis müködött, habar a te gazkalyhad megint mas, mint a villamos... De proba, cseresznye...
Puszi
Edokám szépséges lett a kalácsod.
A 60-70 után hiányzik a cm. Bocsánat, hogy szólok.
Szerintem is nagyon szép lett. Légy büszke rá!
Judith,valoszinu!De a sutom sem hires arrol,hogy szep pirosra sutne:)A hokkaidot is megsutottem!
Bianka,varom!
Ottis,koszi,oroulok hogy masnak tetszik legalabb.Igazabol a feluletevel nem vagyok elegedett,nem lett szep tesztaju.
Noverke,igen,igazad van.De tudod,a suto is..:P
Bezsa,kedves vagy!Koszi hogy szoltal,maris javitom!!!!
Mary,koszi,aranyos vagy,hat volt mar szebb kalacsom is,de ez is a mienk,tudod:)
Magnifique brioche.
Bravo!!
A bientôt.
Edó! Nagyon szép ez a kalács. Ezt valamikor az ünnepek előtt én is láttam valahol, de most nálunk minden ünnepi sütögetés elmaradt. Majd bepótoljuk legközelebb.
Megjegyzés küldése