2010. április 4., vasárnap

Húsvéti fonott kalács

Terveztem valamifele kalacsot is Husvetra, mert regen sutottem mar, a csalad meg szereti tejjel, kakaoval  a friss kalacsot. Egyelore nem sok fogalmam volt hogy milyen legyen, csak azt tudtam hogy fonott lesz. Jade-nel aztan megtalaltam amit kerestem, tetszett a formazas. A receptet is hagytam, bar sutottem ennel sokkal szebb kalacsot mar. Valahogy ez nekem nem lett az igazi kulseju, de izre nagyon finom.
Eleve tul kevesnek tunt a 35 dkg liszt, dagasztas kozben meg adtam hozza legalabb 10 dkg-t, mert a teszta nagyon lagy volt.

Hozzavalok:
  • 2,5 dl tej
  • 1 tojassarga
  • 5 g poreleszto v. 2 dkg friss
  • 45-50 dkg liszt (eredetileg 35-ot ir)
  • csipet so
  • 4 ek cukor
  • 1 citrom reszelt heja
  • tettem meg hozza par csepp rumaromat
Keneshez:
  • keves olvasztott vaj
  • 1 tojassarga
  • tejszin
  • cukor (barnacukrot hasznaltam)
Elkeszites:
  • A tejet felforraljuk, langyosra hutjuk. Keveset elveszunk belole es felfuttatjuk benne az elesztot keves cukorral.
  • Hozzaadjuk a tojassargat, citromhejat, atszitalt lisztet, sot es lagy kalacstesztat dagasztunk. En mindent a kenyersutobe pakoltam, 20 percig dagasztott.
  • A tesztat egy konyharuhara helyezzuk. keves zsirt eldorzsolunk a tenyerunkon, ezzel kenjuk be. Egy nagyobb edennyel leboritjuk es meleg helyen duplajara kelesztjuk. Amikor a zsirreteg megrepedezik a felszinen, akkor van megkelve a teszta.
  • A megkelt tesztat lisztezett feluletre boritjuk, 4 reszre osztjuk. 3 reszbol 60-70 rudakat sodrunk, ezeket harmas fonassal osszefonjuk. A maradek tesztat cipova formaljuk es egy kerek forma kozepere helyezzuk (pl piteforma, allithato tortagyuru..).A fonatot ovatosan a cipo kore helyezzuk.
  • A kalacsot lekenjuk olvasztott vajjal, letakarjuk, hagyjuk duplajara kelni.
  • Amikor megkelt, ujrakenjuk olvasztott vajjal (vagy tojassarga+tejszin keverekkel), megszorjuk cukorral.
  • 180 fokos elomelegitett sutoben pirosra sutjuk, 25-30 perc.

A kozepe pirosabb lett, mert az joval magasab mint korben. Legkozelebb azt utoljara formazom, hogy ne kelhessen meg tulsagosan. A formazas marad, viszont legkozelebb a hokkaido receptjevel keszitem.
Vajjal isteni finom!


Az allithato tortagyuruert millio puszi noverkemnek, o kuldte nekem :)) Nagyon-nagyon praktikus, sokoldaluan felhasznalhato, ugyhogy tuti hogy a jobbkezem lesz. Koszi Nover!:)

11 megjegyzés:

Andi írta...

Nagyon dekoratív! Ügyes agy! Gyönyörű!

Edó írta...

Andi koszi,en nem vagyok annyira elegedett,lehetne sokkal szebb.De a mienk:)

Judith írta...

Edoka, azt gyanitom, hogy a magasfalu tortakeret miatt nem pirult ugyanugy az oldala, mint a teteje. En piteformaban sutottem 2-szer is, a kozepe nem lett sokkal magasabb a szelenel, bar nagyobb is volt a kozepso resz, talan jobban elterult. Sajnalom, hogy nem vagy teljesen elegedett vele, viszont orulok, hogy az ize tetszett. A hokkaidot meg nem probalom, de a kovetkezo a listamon.

Remelem szep unnepetek volt!

Bianka írta...

Szerintem gyönyörű, bár tudnék én is ilyen kalácsot gyártani. Na majd meglátod :)

Ottis írta...

Nagyon szép lett, ügyes vagy!

Eva írta...

Hat tudom en, hogy kinek kell küldeni a tortagyürüt! ;-)

Nekem nagyon tetszik a kalacsod, szepen megformaztad! Esetleg következöben csak tojassargaval kenjed le es kb 15 perc utan takard le alufoliaval, akkor nem pirul meg a közepe sem nagyon es szep egyenletesre sül. Nekem legalabbis müködött, habar a te gazkalyhad megint mas, mint a villamos... De proba, cseresznye...
Puszi

Vali írta...

Edokám szépséges lett a kalácsod.
A 60-70 után hiányzik a cm. Bocsánat, hogy szólok.

Maryenne írta...

Szerintem is nagyon szép lett. Légy büszke rá!

Edó írta...

Judith,valoszinu!De a sutom sem hires arrol,hogy szep pirosra sutne:)A hokkaidot is megsutottem!

Bianka,varom!

Ottis,koszi,oroulok hogy masnak tetszik legalabb.Igazabol a feluletevel nem vagyok elegedett,nem lett szep tesztaju.

Noverke,igen,igazad van.De tudod,a suto is..:P

Bezsa,kedves vagy!Koszi hogy szoltal,maris javitom!!!!

Mary,koszi,aranyos vagy,hat volt mar szebb kalacsom is,de ez is a mienk,tudod:)

Nadjibella írta...

Magnifique brioche.
Bravo!!
A bientôt.

Viki írta...

Edó! Nagyon szép ez a kalács. Ezt valamikor az ünnepek előtt én is láttam valahol, de most nálunk minden ünnepi sütögetés elmaradt. Majd bepótoljuk legközelebb.