2010. április 13., kedd

Fehér fondant házilag



Hát, nagyon régen készülök rá, hogy belevágjak a fondantkészítés rejtelmeibe, de eddig mindig lebeszéltem magam. Mindig úgy tűnt, hogy túl időigényes, és nagyon el lehet rontani...ráadasul nekem ez a tömény cukor olyan ehetetlennek tűnt, azt hittem ez inkább csak szép mint finom. Viszont ízre egyáltalán nem rossz, szóval teljesen ehető, s még a gyerekek is szívesen megeszik.
És most kicsit komolyabb okom volt rá, hogy mégis belevágjak..hogy mi, az majd később kiderül:)
Most egyelőre jőjjön a fondantkészítés, ami tulajdonképpen gyerekjáték.
Az alapokat Kiskuktától sajátítottam el, aki gyönyorű tortákat készít.




Hozzávalók:
  • 6 evőkanál víz (vagy 2 evőkanál citromlé+4 evőkanál víz)
  • 10 g zselatinpor (1 kis csomag)
  • 1 evőkanál bármilyen margarin (dobozos is lehet)
  • 2 evőkanál méz
  • 1 kg porcukor (nem kell mind, de legyen előkészítve)
Elkészítése:
  • Először a porcukrot apró lyukú szitán átszitáljuk. Ez nagyon fontos, mert a porcukornak egészen finomnak kell lennie.
  • 1/2 kilónyit egy nagyobb tálba öntünk, a közepébe mélyedést készítünk.
  • A zselatinport elkeverjuk a vízzel, majd melegedni tesszuk. Amikor mar jó forró, levesszük a tűzről, hozzáadjuk a margarint és a mézet, majd összekavarjuk.
  • A folyékony masszát a porcukorhoz öntjük, majd egy kanállal elkezdjük hozzákavarni a cukrot. 
  • Amikor a fél kiló porcukrot beledolgoztuk, akkor a massza annyira kemény lesz, hogy már nem tudjuk tovabb kavarni. 
  • Ekkor tovább adagoljuk az átszitált porcukrot lassanként, közben kézzel gyúrjuk, amíg egy gyurma-szerű, elég kemény masszát kapunk. Formázhatónak kell lennie.




  • Vigyázzunk, túl sok cukrot ne gyúrjunk hozzá, mert akkor túl száraz és törékeny lesz a fondant. Én kb. 75-80 dkg porcukrot használtam fel a kilóból.
  • Ezután már használhatjuk is bevonásra, figurák készítésére.
  • Ha rögtön nem használjuk fel, akkor a fondantot szorosan csomagoljuk fóliába (lehetőleg ne érintkezzen levegővel) és semmiképp ne tároljuk hűtőszekrényben, mert akkor nagyon megkeményedik. 1-2 hétig biztosan eláll, de lehet, hogy tovább is.
  • Ha felhasználás előtt mégis kissé kemény lenne, akkor csomagoljuk ki a fóliából, és tegyük pár másodpercre (3-5) mikróba, gyúrjuk át, majd ismát pár másodperc mikró, amíg kellőképpen meglágyul.
  • A fondantot mindig porcukros felületen nyújtsuk ki. Ha nyújtáskor mégis ragadna a munkalaphoz, az azt jelenti, hogy nem gyúrtunk hozzá kellő mennyiségű porcukrot.


Ha színezni szeretnénk, használjunk természetes (kakaó, nesszkáve por, stb) vagy por-, illetve zselé alapú mesterséges színezőket. Jó minőségű zselés színezőket innen lehet rendelni.
Folyadék színezőkkel csak óvatosan, mert nagyon tönkretehetik a fondant állagát!

42 megjegyzés:

Ottis írta...

Edó, és szerinted a gyerekek megeszik ezt az édes fondantot? Nekem csak az a bajom vele, hogy amikor marcipán bevonatos tortát készítettem senki nem ette meg (mondjuk az jóval drágább, mint ez) és a tortát is turkálták emiatt. Sima piskóta krémmel jobban bevált...De ha azt mondod ez ehető, akkor talán egyszer én is kipróbálnám!

Alíz, Erdélyből írta...

Ez már igen, Edó! Nagyon ügyes vagy!

Jutka írta...

Szuper, nemsokára én is a segítségedet kérem :)
Majd jön a keresztfiaimnak a szülinapjuk és valami újat szeretnék..ügyes vagy gratulálok J.

Edó írta...

Otti,nem tudom hogy megeszik-e,majd beszamolok!En megkostoltam es citromlevel egyaltalan nem rossz az ize,legfeljebb ha nem izlik majd leszedjuk rola:) Ugysem a gyerekeknek keszul:P

Aliz,koszi,nem volt nehez,foleg segitseggel:)

Jutka,amint irtam,tenyleg gyerekjatek elkesziteni.Kivancs vagyok majd az izere amikor a tortan lesz.

Kiskukta írta...

Nagyon ügyes vagy!
Az ízéről annyit, hogy ami sima, nincs semmivel ízesítve szerintem az nem igazán finom (bár ízlések és pofonok, ismerek nem 1 embert, aki szereti), és ilyen az ételszínezővel festett is, az meg pláne nem adnám gyereknek, de amit kakaóval színezek, vagy kávéval azok egész finomak, és biztos, hogy citromos is jóízű lesz.
A tortát lehet kicsit kevesebb cukorral készíteni, így megehető szerintem rajta a fondant is, de van hogy letúrom én is róla. Jóval olcsóbb mint a marcipán, így nem kár érte, ha csomagolóanyagnak tekintjük.

Edó írta...

Noemi,en is inkabb a szep "csomagolas" miatt keszitem most,legfeljebb majd leszedjuk ha nem izlik,mondjuk en a marcipant sem szeretem,de szepen mutat.

Andi írta...

De ügyi vagy!!! Nagyon szépséges!!!

Judy (Erzsébet Iudith Fat) írta...

Egyszer fogtam hozá,de nem sikerült semmi.A porcukrot en csinalom(itt nem talalhato keszen)lehet ez a baj,nem eleg sima a porcukor!Neked nagyon jo sikerült!!!
Szep blogod van,gratulalok!!!

Helga írta...

Szia Edó! Kimondhatalanul ügyes vagy! Szeretném kérdezni, hogy milyen zselatint használsz a fondant elkészítéséhez? Láttam olyant, hogy Tort Gelee, dr. Oetker, átlátszó. Ez jó lesz vagy valami speciális kell? Édesanyámék nyugdíjbavonulására szeretnék egy tortát, úgy izgulok!!! Olyan szép lenne egy fondantos torta... Hátha sikerül majd. Köszi a segítséget.

Edó írta...

Szia Helga!Köszönöm szépen,kedves vagy:)A tort gelee az a torta tetejére való,vegyed a kicsi kék tasakosat:Dr.Oetker Gelatina (fin maruntita alba).Ez való krémekbe,kocsonyába stb.Sok sikert,biztos ügyesen megcsinálod,mert nem olyan nehéz!Majd írj föltétlen,hogy milyen lett!

helga írta...

Szia! Sikerült a fondant!!!! Köszönöm a segítséget! Anyukáméknak sikerült igazi meglepetést szerezném vele, sem ők sem én nem hittem el, hogy ilyent is lehet készíteni. Az elején egy kicsit türelmetlen voltam, amíg átszitáltam a kilo porcukrot, de nem adtam fel. Aztán nyújtáskor egy kicsit ragadt, és nehéz volt felvenni miután kinyújtottam, ezért egy kicsit az alján megszórtam fehér liszttel, nem tudom mennyire vétettem a recept ellen, de így sikerült felcsavarni. Fekete erdő tortát választottam alapnak, és a meggy lébe belefőztem egy pudingot, így elviselhetőbb volt az a sok tejszínhab is. A fondantot sokat dicsérték, csak egy személy nem ette meg, ebbe is tettem citromlevet, ahogyan javasoltad és finom lett. Díszíteni Raffaello golyócskákkal akartam, de elfogyott a boltból, ahol szoktam vásárolni, ezért magam készítettem rózsákat is, nagyon élveztem Most megyek megsütni az almatortát, amit ma tettél fel, mert mindig olyan finomakat készítesz, hogy lehetetlen ellenállni. Még jó, hogy nem terhességem alatt kezdtem el olvasni a blogodat. Köszi mégegyszer!

Edó írta...

Helga,nagyon örülök!!Látod,nem nehéz ez:)Ha a massza ragad,akkor inkább porcukrozzad bátran.Ha meg túl kemény lenne,akkor margarinos kézzel dolgozz,az lágyítja.Fotót nem tudsz küldeni??Kíváncsi vagyok.Az almatorta isteni lesz,meglátod:)

Mcgowan írta...

Szia Edó,
én nemrég bukkantam az oldaladra és rögtön ki is próbáltam a fondant receptjét. Mindent leírás szerint és a cukrot jól ledaráltam és 2x finom szitán leszitáltam. Mégis oylan érzésem van hogy nem sikerült mert kicsit olyan mintha szemcsés lenne ez csak azért mert még állnia kell 1 napig? télleg nyújtható lesz? Ha mégis sikerül ami holnap derül ki akkor semmi sem szabhat határt a kreativitásnak. Még 1 kérdés ha kész mondjuk a rózsa vagy pillangó amit rátennék a tortára akkor utána bekell rakni hűtőbe vagy kamrába hogy megszilárduljon? Még csak most kezdtem a sütögetésbe és érdekelne a mester tanácsai.
Köszi előre is.

Edó írta...

Szia Mcgowan!A fondant rögtön nyújtható kell legyen,nem kell várni 1 napot,viszont az sem baj,ha több napig fóliába csomagolva tárolod,csak akkor keményedik-ahogy a bejegyzésben is írtam-maragrinos kézzel átgyúrva lesz ismét rugalmas.A rózsákkal sem kell várni hogy szilárduljon,ahogy megformáztad,már használhatod is.Nem tudom miért látod szemcsésnek,nem kellene annak lennie,teljesen sima,rugalmas gyúrmaszerű a jó fondatmassza.Minden esetre én csak bolti porcukorral készítettem (e4zt is csak átszitálva),mert több tapasztalat alapján az otthon darált porcukor még szitálás után sem megfelelő a fondanthoz.A masszád ragad?Mert nem szabadna.

Mcgowan írta...

Szia Edó,
hát nem sikerült, olyan mintha nem porcukorból csináltam volna, de egy kis folyadékkal lehet annyira nyújtani hogy nem vészes. Hétvégén még puncstorta tetejére is felhasználtam. De megpróbálom bolti porcukorral hátha úgy jobban sikerül:)

Mcgowan írta...

Szia Edó,
megcsináltam sikerült nagyon jó lett a bolti porcukorral. Viszont tudsz esetleg ötletet, hogy hogyan tudnám befesteni fekete vagy sötétebb szürkére? Mert boltba nem találtam fekete ételfestéket.

Edó írta...

Na végre!Szuper,nagyon örülök:)Hát jót kérdeztél most..feketére színezni..hm.Szerintem nincs semmi olyan ehető fekete,amivel színezni lehetne a fondantot.A yin-yang tortámnál azért használtam én is kakaót és barna lett.Szerintem rendelj egy fekete Wilton zselés festéket netről,nekem is onnan van!Szénpor???:))))

ANDI75 írta...

Szia Edó!

Ma regiztem az oldaladra,nagyon tetszik,és kipróbáltam a fondantodat. Nekem egy kicsit töredezet,és elég nehezen tudtam felvenni a fondantot amin eldolgoztam,mivel szakadt.Mit csináljak akkor hogy ne szakadjon? 1 hét múlva anyám szülcsijére már szebb tortát szeretnék csinálni. előre is köszönöm!

Edó írta...

Szia Andi!Ha töredezett,akkor gyanítom,hogy túl sok porcukrot gyúrtál bele,ezért túl száraz lett,töredezett.Az 1 kg-ból mennyit gyúrtál be?A munkalapot amin nyújtod,porcukrozni kell bőven,akkor nem ragad oda.Várom válaszod

Nagy Zsuzsa írta...

Szia Edó!
Egy kis segítséget szeretnék kérni!
Ma megcsináltam a "Kiskukta" receptje szerint a fondantot, és szerintem egyáltalán nem sikerült! :(
Mindent a leírtak alapján csináltam, de teavajjal.
Lehet, hogy ez a baj????
5 órát pihentettem hűtőben, majd por ételfestékkel színeztem.
Nagyon zsíros, vagy olvadós volt(nem nagyon tudtam megállapítani, mivel az ételfesték miatt kesztyű volt rajtam), ha több porcukrot, vagy keményítőt tettem bele, akkor szinte elporlott, ha nem tettem, akkor mindenhez hozzáragadt...
Kérlek segíts, szombatra tortát ígértem a húgom névnapjára! :D

Edó írta...

Szia Zsuzsa!Margarin helyett teavajjal?Nem tudom az lehet-e a baj,nem ismerem a teavajat!Ha midnent úgy csináltál,akkor csakis ez lehet a gond..próbáld margarinnal,ne változtass semmin,biztosra veheted,hogy sikerül!

erus40 írta...

sziasztok en is kiprobaltam nekem nagyon bejon a kislanyom szulinapi tortajat ezzel a fondantal vontam be

Névtelen írta...

Szia..azt szeretném megkérdezni,hogy mekkora torta bevonására elég ez az adag fondant amit te leírtál ide?

beatrix írta...

szia.
szeretném kérdezni ha túl kemény lett akkor biztos hogy túl porcukroztam akkor tudok még vele valamit csinálni vagy kezdjem előröl.
50 szeletes 2 emeletes tortát kell csinálnom.esküvői.
esetleg vajjal tudok még rajta lazítani.nem akart elválni az ujjamtól.és csak raktam a cukrot raktam.:(((
segíts kérlek.
ujjat kezdjek vagy ezt még lehet javítani.
1 napot hűtőben volt és kő kemény?????:((

Edó írta...

Szia Beatrix!Nem kellett volna hűtőbe tenni,mert valóban kőkemény lesz.Segíthetsz rajta,ha pár másodpercre mikróba teszek,kiveszed és átgyúrod.Majd ismét pár másodperc és ismét gyúrod.Vigyázz,ne tartsd sokat,mert a bele forró lesz és túl nagyon megolvad.Próbáld meg,ne dobd el,szerintem jó lesz az!Ha nem sikerül,kérdezz még!

Luca írta...

Kedves Edó! Nagyon köszönöm a receptet és azt is, hogy közzé tetted! Sok szép élményel ajándékozott meg minket már a könnyen elkészíthető fondantod! Köszönöm!!!!

Luca írta...

Kedves Edó! Nagyon köszönöm a receptet és azt is, hogy közzé tetted! Sok szép élményel ajándékozott meg minket már a könnyen elkészíthető fondantod! Köszönöm!!!!

Névtelen írta...

Kedves Edo.

Nagyon szépen köszönöm, hogy számomra lehetővé tette a hófehér sütemények bevonását sehol nem találtam itt a netten ilyen csodás bevonót csak Önnél közelgő szülinapi tortát ezzel a bevonattal fogom készíteni mert nagyon fontos, hogy Hófehér legyen maga a látvány.
Ezért Örök hálám Önnek, és sok hasonló csodás ötletet.
Csak egy kérdésem lenne hogyan színezek a fondatból egy keveset rózsának sötét kék színre???
Ahol van a színezékek rendelése nem lehet meg nyitni eror szót ír ki nekem gondolom mindenkinek.
Maradok Őszinte Tisztelője.
Ircsi .

Edó írta...

Kedves Ircsi!

Köszönöm szépen a kedves szavakat!Kékre színezni csak kék színzővel lehet,most javítottam a linket,működnie kell.Köszönöm,hogy felhívta rá a figyelmememet.Remélem sikerülni fog,tiszetelettel:Edó.

Unknown írta...

Szia! Egy másik oldalon azt olvastam, hogy a fondant csak vajas krémhez tapad rendesen, ebből mi igaz? :) Köszönöm!

Edó írta...

Kedves Linda!Igen,az igazság az,hogy a fondant csak vajas krémhez tapad rendesen.Ha egyéb krémmel alapozod a tortát,akkor a fondant felülete nem lesz szép sima,ráadásul egy idő után elrepedezhet,megolvadhat.

Unknown írta...

Ó köszi! :) Írnál nekem két receptet ilyen krémre? Egy csokisat meg egy vaníliásat mondjuk? :) Nagyon izgulok! Remélem sikerülni fog!!!:)

Edó írta...

Linda,pontosan milyen krépmre is?Amivel a tortád töltöd?

Unknown írta...

Igen :) Vagy megtölthetem bármilyen krémmel, csak az oldalát meg a tetejét kenjem vajassal? Lehet hogy butaságot kérdezek... :D

Edó írta...

A tortát bármilyen krémmel töltheted.Amikor betöltötted,kívülről bevonod vékonyan porcukorral kikavart vajjal.Beteszed néhány percre hűtőbe,hogy jól lehűljön,megdermedjen.Ezután nyújtod a fondatot,és már boríthatod is be a tortát.

Unknown írta...

Szia!
Ekkora adag fondant mekkora torta bevonására elég? Most akarom elkészíteni az első fondantos tortámat, és nem tudom, hogy elég lesz-e ennyi fondant, vagy egyből készítsek dupla adagot a biztonság kedvéért...

Edó írta...

Szia Eszter!3-4 kilós tortára elég egy adag!vagyis bármilyen normál méretű
tortára elég.

Manna írta...

Kedves Edó! Gratulálok, irtó ügyes vagy! A blogod láttán én is kedvet kaptam egy fondantos kávétortához ;) Ha a fondant egy részét barnára szeretném színezni azt hogy csináljam? Irtad hogy nescafé porral lehet, de mikor keverjem hozzá és mennyit? Csak a port vagy oldjam fel vízben? Nagyon köszi és minden jót Neked!

Edó írta...

Szia Manna!Köszönöm szépen,kedves vagy,és örülök,hogy kedvet kaptál te is!:)
Ha barna fondantot szeretnél,akkor kakaóval érdemes színezni.Amikor összegyúrtad a porcukor nagy részével,de még nem elég kemény a fondant,akkor gyúrod hozzá a kakaót por formájában.Vagyis a porcukor egy kevés részét helyettesíted vele tulajdonképpen.Ha kávéport gyúrsz hozzá,akkor a fondant világosbarna színű lesz,illetve drapp inkább.
Remélem érthető voltam,puszi neked!:)

Székelylány írta...

Kedves Edó! Nem vagyok egy gyakorlott sütögető, sőt. Inkább anyukám tevékenykedik a konyhában, viszont néha vakmerően belevágok valamibe, mint most is a fondantkészítésbe. És azt hiszem a tapasztalatlanságnak itt is a bizonyítéka, mert a sok sikerrel járt hölgy mellett én kicsit elrontottam :( Követtem az utasításokat viszont ahogy elnézem az én fondantom a második kép szerint már nem úgy nézett ki. Beletettem a zselés masszát, de utána azt hiszem egyből sok porcukrot tettem, mert nem maradt olyan krémszerű, ahogy a képen is. Aztán gyúrtam tovább s még mindig azt csinálom. Elméletileg akkor jó, amikor már nem ragad. Az enyém picikét ragad még, de ha formázni szeretnék valamit morzsolódik is. Nem tudom, hogy még van esély a javításra?

Edó írta...

Kedves Szekelylany,kerlek ne haragudj,hogy csak most irok!Velemeny szerint,ha mar rogton az elejen morzsalodott,valoszinu tul sok porcukrot adtal hozza hirtelen.Aprankent kell hozzagyurni,hogy kozben lassad,hogyan alakul a fondant.Azota biztos kitalaltal valamit,mi lett vegul?

Unknown írta...

Sokszor probáltam már csinálni marcipánt de soha nem sikerült .De ez tökéletes receft.Köszönöm