2018. május 3., csütörtök

Jókai babgulyás


-->

Hozzávalók 6 személyre: 

  • 1 közepes füstölt sertéscsülök
  • 40 dkg szárazbab
  • 1 szál lángolt kolbász
  • 2-2 sárgarépa és petrezselyemgyökér
  • 20 dkg zellergyökér
  • 2 nagyobb vöröshagyma
  • 4 evőkanál sertészsír
  • 3 dl tejföl
  • 2 cikk fokhagyma
  • 2 evőkanál fűszerpaprika
  • 2 babérlevél
  • só, őrölt bors
  • a csipetkéhez
  • 1 tojás, csipetnyi só, annyi liszt, hogy félig kemény, morzsolható tésztát kapjunk
  • friss kakukkfű vagy petrezselyemzöld a tálaláshoz

Elkészítése: 

  • Előző nap a csülköt hideg vízben főni tesszük, és legalább 1 órán át főzzük. A babot beáztatjuk másnapig. 
  • A tűzhelyen tüzet rakunk, majd az üstben zsírt forrósítunk. Megdinszteljük az apróra vágott hagymát a babérlevéllel. 
  • A zöldségeket meghámozzuk, a répákat karikára, a zellert pedig kockára vágjuk. A hagymás alapon kavargatva megfuttatjuk, hozzáadjuk az egész csülköt, majd felöntjük vízzel, amennyi jó bőven ellepi, és 1 órán át főzzük. Közben figyeljünk a vízre, és ha szükséges, pótoljuk. 
  • Ezután belerakjuk a babot, meg a karikára vágott kolbászt, kiegészítjük annyi vízzel, amennyi bőven ellepi, és további 2 órán át főzzük. Ha közben pótolni kell a vizet, akkor mindig forró vizet adjunk hozzá. 
  • Közben elkészítjük a csipetkét: a tojst sóval elkeverjük, majd annyi lisztet adunk hozzá, hogy a tészta keményebb legyen, mert csipkedni kell belőle. Apró darabkákat csipkedünk, megsodorjuk ujjunk között, és egy tálban félretesszük. Csak a főzés utolsó 5 percében adjuk az ételhez. 
  • Amikor a bab megfőtt, és a csülök is kezd a csontról levállni, akkor a tűzről levesszük. 
  • A tejfölet elkeverjük reszelt fokhagymával, paprikával, illetve meleg levessel (hőegyenlítés), és a gulyáshoz kavarjuk. Az ételt sóval és borssal ízesítjük, majd tálaláskor megszórjuk kakukkfűvel.

Nincsenek megjegyzések: