2014. július 16., szerda

Céklás palacsinta kecskesajtos töltelékkel



Nemcsak nagyon szép színt kölcsönöz a cékla a palacsintának, de az állaga is sokkal jobb a nyers zöldség miatt, mint a hagyományos palacsintának. A gyermekeknek annyira tetszett, hogy azt mondták, ezután inkább így készítsem :) Nem, nem érződik a cékla íze, egyáltalán, lekvárral (vagy édes töltelékkel) is nyugodtan lehet fogyasztani.
A legjobb benne mégis az, hogy saját magam neveltem a céklákat. Sok gyönyörűszép cékla van a kertemben, és igyekszem minél jobban kihasználni. Nagyon sokszínűen felhasználható.

Hozzávalók:

  • 10 dkg liszt, 10 dkg teljes kiörlésű liszt, 15 dkg nyers cékla, 2 dl tej, 2 dl szénsavas ásványvíz, 1 tojás, 2 evőkanál olívaolaj, csipet só.
  • A töltelékhez: 20 dkg kecskesajt, 4 evőkanál natúr joghurt, 1-1 evőkanál apróra vágott petrezselyem és metélőhagyma (snidling), 1 cikk reszelt fokhagyma, őrölt bors

Elkészítése:

  • A céklát meghámozzuk, megmossuk, majd lereszeljük, és összeturmixoljuk a tejjel, meg a vízzel. Egy tálba öntjük, alaposan elkeverjük a tojással, az olajjal, meg a sóval.
  • Hozzáadjuk a liszteket, és csomómentesre kavarjuk. Ha túl sűrű lenne, adhatunk még hozzá vizet, ez a teljes kiörlésű liszt milyenségétől függ.
  • Forró, száraz serpenyőben egyenként kisütünk 12 palacsintát.
  • A sajtot összekavarjuk a hozzávalókkal, és ezzel a töltelékkel megtöltjük a palacsintákat.
  • Friss zöldsalátával tálaljuk, kevés olívaolajjal, balzsamecettel ízesítve.

6 megjegyzés:

sedith írta...

Én is azt imádom, hogy a mostanában felhasznált zöldségeket szinte mind mi termesztettük. Gyönyörűségesek az én cékláim is. A kerekek hatalmasok már most, nem tudom, mi lesz később belőlük, de azok maradnak télire. A hosszúkás henger alakúakat használom már most. Még a levelét is. :) Azon töröm a fejem, hogyan tartósítsam télire, mert a pincében nem fog megállni, sajnos, örökölt pince, és nem túl jó. Ezt a palacsintát is kipróbálom majd! :)

Vicuska írta...

Gyönyörű!!!!!

Edó írta...

Edith, én is azon gondolkodom,mi legyen a cékla tartósításával..valahogy csak a fagyasztóban végzi szerintem,pincében nem szeretem,mert egy idő után úgyis veszít a víztartalmából.Ha van valami ötleted,írd meg nekem is :)

Edó írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Edó írta...

Vicuska,köszönöm! Szerintem is csodás színe van:)

Vicuska írta...

Én a céklát évek óta csak fagyasztom- nyersen, főve, reszelve, hasábokra vágva, kockázva, karikára szeletelve, szóval bármilyen formában. Különben még a tél beállta előtt megfonnyad, nincs pincém.