2014. július 26., szombat

Rozmaringos rizottó panírozott mozarellával


A rizottókat nagyon szeretjük, többféle változatban készítettem már. Ez egy egyszerű rizottó, rozmaringgal fűszerezve, s hogy még olaszosabb legyen, mellé mozarellát paníroztam.
Nem egy gyorsan elkészíthető kategória, de megéri, mert igen finom, és laktató étel.

Hozzávalók:

  • 20 dkg rizs, 1 liter zöldségalaplé, 1 hagyma, 5 dkg vaj + 2 evőkanál, 5 dkg érlelt kemény sajt reszelve (pl parmezán), 1 dl száraz fehérbor, 3 evőkanál tejföl,  1 evőkanál apróra vágott rozmaring, só, őrölt bors
  • a panírozott sajthoz: 25 dkg mini mozarella sajt, 10 dkg zsemlemorzsa, 5 dkg liszt, 2 tojás, olaj a sütéshez, só

Elkészítése:

  • A zöldségalaplét felforraljuk, és állandó forrásban tartjuk. 
  • A hagymát meghámozzuk, apróra vágjuk, és 2 evőkanál vajon megpároljuk. 
  • Hozzáadjuk a rizset, kavargatva kissé megpirítjuk, majd felöntjük a borral. Hagyjuk, hogy a rizs felszívja a folyadékot. Ezután merőkanalanként adogatjuk hozzá az alaplevet, és mindig megvárjuk, amíg a rizs felszívja. 
  • Amikor az összes alaplevet hozzáadtuk, és a rizs megpuhult, belekavarjuk a vajat, a tejfölet, a rozmaringot, meg a reszelt parmezánt. Megsózzuk, őrölt borssal ízesítjük, és lefedve melegen tartjuk. 
  • A sajtgolyókat enyhén megsózzuk, majd rendre lisztbe, felvert tojásba, és zsemlemorzsába forgatjuk. A műveletet megismételjük, így minden darab sajt kétszer lesz bepanírozva. 
  • Ezután forró, bő olajban hirtelen kisütjük, majd a rozmaringos rizs mellé tálaljuk. 
Megj: A mozarellát sütéskor rögtön ki kell szedni, amikor elkezd aranyszínűre pirulni, különben kifolyik.

Nincsenek megjegyzések: