2014. július 6., vasárnap

Juhtúrós újkrumpli sóskamártással





Rengeteg sóska van a kertemben, azt hiszem, most már nem úszom meg a betakarítást :) Leginkább nyersen fogyasztjuk, salátában, vagy hátramegyünk a kertbe, s csipegetünk belőle. Nemrégiben spenóttal együtt készítettem főzeléket belőle, de egyáltalán nem ízlett. Ez a mártás viszont meglepően finom, mindenkinek nagyon ízlett, még a gyerekeknek is.
Ennél jobb nyári ebéd, higyjétek el, aligha létezik :)

Hozzávalók:

  • kb 1,5 kg újkrumpli, 20 dkg juhtúró, zöldhagyma, só; a sóskamártáshoz: 10 dkg sóska, 5 dkg vaj, 5dl tej, 3 púpozott evőkanál liszt, 2 evőkanál tejföl, 1 evőkanál hézi ételízesítő, só, őrölt bors, csipetnyi cukor.

Elkészítése:

  • A krumplit folyó víz alatt alaposan megmossuk, majd enyhén sós vízben megfőzzük. A zsenge krumpli héját nem szükséges lehámozni, csak jól súroljuk meg mosáskor egy szivaccsal.
  • A sóskát megmossuk, és középről, a vastag inát késsel kivágjuk. Apróra vagdaljuk.
  • Amíg a krumpli fő, elkészítjük a mártást: egy serpenyőben a vajat megolvasztjuk, beleszórjuk a lisztet, és kavargatva aranyszínűre pirítjuk. Hozzáadjuk a sóskát, összeforgatjuk, majd felöntjük tejjel. Kavargatva sűrűre főzzük, közben ízesítjük sóval, őrölt borssal, ételízesítúvel, cukorral, ízlés szerint.
  • Kb 2 perc főzés után a tűzről levesszük, és az egészet összeturmixoljuk. Belekavarjuk a tejfölet, majd visszatesszük a tűzre, de vigyázunk, hogy ne forrjon fel.
  • A főtt krumplit fogyasztáskor meglocsoljuk sóskamártással, megszórjuk juhtúróval, zöldhagymával fogyasztjuk. Borsot is szórhatunk rá, még finomabb.
Tipp: Lehet fokozni az ételt sült szalonnával, ám így is tökéletesen finom, laktató.

Nincsenek megjegyzések: