2014. július 15., kedd

Mákos köleskása gyümölcsszósszal


Nagyon gyakran reggelizünk zabkását, vagy tejbegrízt, ezért kell néha egy kis változatosság, ami némiképp hasonló azért. A köleskása is nagyon finom, és tápláló étel, és nagyon változatosan elkészíthető. Nálunk ilyenkor jórészt mindenbe gyümölcs kerül, mert folyamatosan érik a kertünkben a meggy, meg a málna. Természetesen más gyümölccsel is készíthető, kinek mi tetszik, de gyümölcs nélkül, magára is finom, akár desszertként is megállja a helyét.
A pörkölt mák rendkívül finom aromát kölcsönöz az ételnek.

Hozzávalók (4 személyre):


  • 150 ml köles, 5 dl tej, 1 dl víz, 3 evőkanál mák (őröletlen), 2 evőkanál méz, fél teáskanál vanília aroma, csipet só, tetszés szerint friss gyümölcs (nálam meggy és málna), és méz a gyümölcs édességétől függően

Elkészítése:

  • A kölest a tejjel, a vízzel, csipet sóval, meg a mézzel főni tesszük, és fedő alatt kb 15 perc alatt puhára főzzük.
  • Száraz serpenyőben megpirítjuk a mákot. Nagyon hamar megpirul, vigyázni kell, nehogy hirtelen megégjen, kavargassuk közben.
  • A köleshez kavarjuk a mákot, meg a vaníliát, és lefedve tartjuk.
  • A megmosott gyümölcsöket (a meggyet kimagozva) egy serpenyőbe szórjuk, meglocsoljuk ízlés szerint mézzel, és néhány perc alatt összeforraljuk. A méz a gyümölccsel szépen karamellizálódik.
  • Desszertes tálikóka, vagy poharakba, kinek ahogy tetszik, kiporciózzuk a mákos kölest. A tetejére öntünk mézes gyümölcsszószt, és már ehetjük is.


Nincsenek megjegyzések: