2014. július 14., hétfő

Kapros borjúragu


Ezt a finom borjúhúst ajándékba kaptam, és a kertben lévő friss kaporral isteni paprikás készült belőle. Újkrumplival, sok-sok petrezselyemmel fogyasztottuk, na meg friss salátával, természetesen.


Hozzávalók:

  • 2 kg borjúcomb, 3 közepes fej hagyma, 5 dkg füstölt szalonna, 4 paradicsom, 2 zöldpaprika, 3 dl tejföl, 3 evőkanál liszt, 2 evőkanál apróra vágott kapor, 1 evőkanál pirospaprika, 2 babérlevél, só, őrölt bors

Elkészítése:

  • A szalonnát apró kockára vágjuk, és egy edényben zsírjára sütjük. 
  • Hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, pirítani kezdjük, és menet közben beletesszük a kockára vágott paprikát is. 
  • Amikor megpároltuk, lehúzzuk a tűzről, megszórjuk pirospaprikával, majd hozzáadjuk a kockára vágott borjúhúst, meg a szeletekre vágott paradicsomot. 
  • A húst fehéredésig sütjük, majd beledobjuk a babérlevlet, megsózzuk, és annyi vizet öntünk rá, amennyi majdnem ellepi. Fedő alatt, kb másfél óra alatt puhára főzzük. 
  • A tejfölet elkeverjük a liszttel, és egy kevés meleg lével (hőegyenlítés). 
  • Az ételt a tűzről levesszük, a tejfölet hozzákavarjuk, illetve őrölt borssal, kaporral ízesítjük. 
  • A tűzre visszatéve összemelegítjük, de vigyázzunk, hogy ne forrjon fel, különben a tejföltől csomós lesz. 
  • Sóban főtt krumplival, petrezselymes krumplival, krumplipürével, rizzsel, galuskával, vagy kifőtt tésztával fogyasztjuk. Savanyúság, vagy friss saláta illik mellé. 

Nincsenek megjegyzések: