2012. április 1., vasárnap

Spenótfőzelék gombafasírttal


Ilyenkor, tavasszal, mi más is tehetne jobb szolgálatot, mint egy üde spenótos étel, melynek a színe is jelzi, hogy tele van rengeteg értékes tápanyaggal. A spenótfőzelék jól elkészítve nagyon finom tud lenni, és szinte bármivel fogyasztható, akár önmagában is. A cukor és az ecet adja meg a pikantériáját, és nagyon fontos, hogy ne főzzük a spenótot, válasszunk kíméletesebb eljárást, tulajdonképpen elég hogyha felforraljuk.
Én most leginkább gombafasírttal tudtam elképzelni, mondhatom, remek párosítás. Nagyon szeretem a zöldségből készült fasírtokat, szerintem sokkal ízletesebb, mint a húsból készült.

Természetesen most is figyeltem arra, hogy egészségesen és kalóriaszegényen készítsem el ezt az ételt, de hagyományos hozzávalókból is készíthetjük.

Hozzávalók:

A spenótfőzelékhez:
  • 20 dkg spenót
  • 2 cikk fokhagyma
  • 1 evőkanál kókuszzsír
  • 2,5 dl víz
  • 1,5 dl zsírszegény tejszín
  • 2 evőkanál teljes kiörlésű liszt (vagy étkezési keményítő) - vagy 1,5 evőkanál fehér liszt
  • 1 teáskanál nyírfacukor (nádcukor, xilit..)
  • 3 teáskanál balzsamecet
  • só, bors
A gombafasírthoz:
  • 50 dkg gomba (jelen esetben csiperke)
  • 1 fej hagyma
  • 1 tojás
  • 5 dkg szikkadt kenyér (teljes kiörlésű)
  • 1 dl tej
  • 10 dkg zsemlemorzsa
  • 1 evőkanál mustár
  • 1 evőkanál ketchup
  • nagy marék petrezselyemzöld
  • só, bors
  • kókuszzsír vagy olívaolaj a sütéshez
Elkészítése:
  • A spenótleveleket alaposan megmossuk, késes aprítóban felaprítjuk, majd az olajon a zúzott fokhagymával együtt kissé megpirítjuk. Közben a lisztet csomómentesre keverjük egy kevés vízzel (az összmennyiségből).
  • A spenótot felöntjük vízzel és tejszínnel, ízesítjük cukorral, balzsamecettel, apróra vágott petrezselyemzölddel. Besűrítjük a lisztes keverékkel, és összeforraljuk.
  • A fasírthoz a kenyeret beáztatjuk a tejbe. 
  • A gombákat megmossuk, és szárastól késes aprítóba tesszük a kicsavart kenyérrel, a hagymával, és a petrezselyemzölddel. 
  • Felaprítjuk, majd egy tálba tesszük, és a tojással, a zsemlemorzsával, a mustárral és a ketchuppal összegyúrjuk. Sózzuk és borsozzuk.
  • A masszából kézzel fasírtokat formázunk, majd forró olajon pirosra sütjük.
  • A főzelék mellé tálaljuk.
Azért vigyázni kell, gombából mindig csak mértékkel, mert nem a legkönnyebben emészthető étel.
Megj: A főzelék 2 személyre elegendő!

Nincsenek megjegyzések: