Ilyenkor, tavasszal, mi más is tehetne jobb szolgálatot, mint egy üde spenótos étel, melynek a színe is jelzi, hogy tele van rengeteg értékes tápanyaggal. A spenótfőzelék jól elkészítve nagyon finom tud lenni, és szinte bármivel fogyasztható, akár önmagában is. A cukor és az ecet adja meg a pikantériáját, és nagyon fontos, hogy ne főzzük a spenótot, válasszunk kíméletesebb eljárást, tulajdonképpen elég hogyha felforraljuk.
Én most leginkább gombafasírttal tudtam elképzelni, mondhatom, remek párosítás. Nagyon szeretem a zöldségből készült fasírtokat, szerintem sokkal ízletesebb, mint a húsból készült.
Természetesen most is figyeltem arra, hogy egészségesen és kalóriaszegényen készítsem el ezt az ételt, de hagyományos hozzávalókból is készíthetjük.
Hozzávalók:
A spenótfőzelékhez:
- 20 dkg spenót
- 2 cikk fokhagyma
- 1 evőkanál kókuszzsír
- 2,5 dl víz
- 1,5 dl zsírszegény tejszín
- 2 evőkanál teljes kiörlésű liszt (vagy étkezési keményítő) - vagy 1,5 evőkanál fehér liszt
- 1 teáskanál nyírfacukor (nádcukor, xilit..)
- 3 teáskanál balzsamecet
- só, bors
A gombafasírthoz:
- 50 dkg gomba (jelen esetben csiperke)
- 1 fej hagyma
- 1 tojás
- 5 dkg szikkadt kenyér (teljes kiörlésű)
- 1 dl tej
- 10 dkg zsemlemorzsa
- 1 evőkanál mustár
- 1 evőkanál ketchup
- nagy marék petrezselyemzöld
- só, bors
- kókuszzsír vagy olívaolaj a sütéshez
Elkészítése:
- A spenótleveleket alaposan megmossuk, késes aprítóban felaprítjuk, majd az olajon a zúzott fokhagymával együtt kissé megpirítjuk. Közben a lisztet csomómentesre keverjük egy kevés vízzel (az összmennyiségből).
- A spenótot felöntjük vízzel és tejszínnel, ízesítjük cukorral, balzsamecettel, apróra vágott petrezselyemzölddel. Besűrítjük a lisztes keverékkel, és összeforraljuk.
- A fasírthoz a kenyeret beáztatjuk a tejbe.
- A gombákat megmossuk, és szárastól késes aprítóba tesszük a kicsavart kenyérrel, a hagymával, és a petrezselyemzölddel.
- Felaprítjuk, majd egy tálba tesszük, és a tojással, a zsemlemorzsával, a mustárral és a ketchuppal összegyúrjuk. Sózzuk és borsozzuk.
- A masszából kézzel fasírtokat formázunk, majd forró olajon pirosra sütjük.
- A főzelék mellé tálaljuk.
Azért vigyázni kell, gombából mindig csak mértékkel, mert nem a legkönnyebben emészthető étel.
Megj: A főzelék 2 személyre elegendő!
Megj: A főzelék 2 személyre elegendő!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése