2012. április 20., péntek

Mákos guba (reform)


Nos, ez úgy kezdődött, hogy volt maradék mákom, fel kellett használni. Hagyományos süteményt/édességet nem akartam belőle készíteni, mert akkor besütizek. Az meg rossz ötlet lett volna azok után, hogy a napokban megettem jópár cukrászdait (Frieske Pan, Udvarhely). Nem tudok azoknak ellenálni, na.

Szóval akkor csakis valami ilyesmi jöhetett szóba, ami finom is, gyorsan is megy, és még nem is hízlal.
Mondhatom, isteni finom lett, s ezt a lányom igazolja a legjobban, mivel ő egyébként a mákot sosem eszi meg. Ezt meg mindkét gyerek gyúrta befelé.
Igaz, hogy a guba hivatalosan kifliből készül (esetleg maradék kenyérből), de az most nekem nem volt.
Húha, nagyon finom!

Hozzávalók:
  • 3 tojás
  • 10 dkg xilit (vagy nyírfacukor, nádcukor stb)
  • 140 g natúr joghurt
  • 1 dl tej
  • 25 dkg zabkorpa
  • 1 citrom reszelt héja
  • csipet só
  • a locsoláshoz és a szóráshoz:
  •  kb 1,5 dl tej 
  • 2 teáskanál vanília aroma 
  • ízlés szerint cukor 
  • 10 dkg őrölt mák
Elkészítése:
  • Az egész tojásokat a sóval néhány percig mixerrel verjük, amíg jó habos lesz. A vége felé hozzáadjuk a cukrot is.
  • Ezután a joghurttal és a tejjel tovább habosítjuk, majd óvatosan belekavarjuk a zabkorpát és a citromhéjat.
  • A masszát egy 22x32 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és 180 fokos sütőben kb 20 perc alatt megsütjük.
  • Amikor kihűlt, kisebb négyzetekre vágjuk, meglocsoljuk forró vaníliás-cukros tejjel, és bőven megszórjuk darált mákkal.
  • Friss gyümölccsel is fogyaszthatjuk.
  • Mi eperrel ettük, remekül illik mellé!

1 megjegyzés:

tücsi írta...

Hát ez egy újszerű, egészséges guba.Érdemes lenne kipróbálni!:)