2011. május 26., csütörtök

Paradicsom szelet


Lehet kissé furán hangzik, hogy egy sütemény paradicsomos, de nem kell megijedni, mert szerintem a legfinomabb sütik kategóriába sorolható. Ízén természetesen nem érződik a paradicsom, csupán a lapok színe lesz tőle ilyen szép narancssárga. És ettől is lesz ilyen mennyeien finom.
Egyik régi kedvencem!

Hozzávalók:

Tészta:

  • 15 evőkanál olaj
  • 15 evőkanál porcukor
  • 15 evőkanál paradicsomlé (vagy 3 evőkanál sűrített paradicsom vízben feloldva)
  • 1 teáskanál szalakáli v. szódabikarbóna
  • 1 tojás
  • kb.55 dkg liszt
Krém:
  • 0,5 l tej
  • 8 evőkanál búzadara (gríz)
  • 25 dkg sütőmargarin
  • 20 dkg cukor
  • 2 tasak vaníliás cukor
  • reszelt citromhéj
  • savanykás lekvár
Elkészítése:
  • A tésztához valókat összegyúrjuk. A lisztet óvatosan adagoljuk, annyi szükséges, amennyit a tészta felvesz, hogy nyújtható legyen.
  • Ezután 5 egyenlő részre osztjuk és egyenként téglalap alakúra nyútjuk, nagyon vékonyra. A lapokat 180 fokos sütőben kb.10 perc alatt megsütjük.
  • A krémhez valókat összekavarjuk (a lekvár kivételével), majd lassú tüzön sűrűre főzzük.
  • A lapokat betöltjük a krémmel és a lekvárral, tetejét megszórjuk porcukorral és pár órát pihentetjük, hogy a lapok megpuhuljanak.

8 megjegyzés:

Aleda írta...

Ez a receptem nekem is megvan,én nem készítettem még el,de ettem már,és valóban nagyon finom süti.

Jutka írta...

Anyum is rengeteget sütötte ezt a sütit, el is felejtettem..nagyon finom :)

Éva írta...

A nevét olvasva különlegesnek tűnt,de nagyon guszta a paradicsomtól először nem tudtam elkébzelni milyen? Ahogy olvasom a receptet nagyon finom lehet.

Bianka írta...

Mikor egyszer készítettem egy hasonlót én sem hittem volna, hogy ennyire finom lesz

Zsiri írta...

Nahát, ilyet még nem láttam, de nagyon izgalmasan hangzik :)

Ottis írta...

Nagyon mutatós!

Marika írta...

Sosem hallottam még én sem, de jól néz ki, biztosan finom is!
Nézz be hozzám, vár rád egy meglepetés! :)

Csongi írta...

Nekem Anyukám szokta sütni (én lapokat nem szeretek készíteni), imádom!