A minap a piacon vásárlás közben hallottam: "Májusi pereszkét tessék!" Úgyhogy nem hagyhattam ki és vásároltam egy adag szép, fiatal májusi pereszkét. Állítólag még egy hétig tart a szezonja.
Én még sosem kóstoltam ezt a fajta gombát, pedig nagyon-nagyon finom! Viszont nagyon sokáig kell főzni, loegalább 2 óra kell neki amíg elkészül, nem gondoltam volna.
Úgy döntöttem krémlevest főzök belőle. Hát, szerintem az egyik legfinomabb lett, pedig rengeteg féle krémlevest főztem már eddig.
Én rögtön kétszer ettem belőle :)
Hozzávalók:
- 0,5 kg gomba
- 2 krumpli
- 1 szál újhagyma
- 1,5 dl fehérbor
- kis doboz tejföl
- 1 evőkanál mustár
- 1 evőkanál cukor
- 2 evőkanál citromlé
- 2 evőkanál házi ételízesítő
- olívaolaj
- só, bors
Elkészítése:
- A hagymát megmossuk és zöldjével együtt karkára vágjuk. Kevés olajon kissé megpirítjuk, majd hozzáadjuk a megmosott gombát (szárával együtt), ételízesítőt, borsot és szükség szerint sózzuk.
- Amikor a gomba levet enged, akkor felöntjük a borral és kb.1-1,5 liter vízzel.
- Amikor a gomba már majdnem puhára főtt, hozzáadjuk a kockára vágott krumplit és készre főzzük.
- Pürésítjük, a mustárt elkeverjük a tejföllel és kevés meleg lével, a leveshez adjuk. Ízesítjük cukorral és citromlével (vagy balzsamecettel), majd összeforraljuk.
- Pirított kenyérkockával, snidlinggel, esetleg sajtkockákkal tálalhatjuk.
A gombás ételek általában nehéz ételek, érdekes módon ezt most nem tapasztaltam.
Természetesen másfajta gombából is készíthetünk ugyanígy krémlevest. Nem valószínű, hogy finomabb lesz ennél :)
5 megjegyzés:
Júj Edó ! micsoda finomságot hoztál! Bevallom én csak az őszi, októberi lilapereszkéről tudtam eddig, de el tudom képzelni, hogy ez is milyen finom lehet. Ezt is tölgyesben szedték? - nem tudod ?
Hihi, nekem is van májusi pereszkém és én is a csíkszeredai piacon vettem. :) Egyelőre a hűtőben várja, hogy eldöntsem, mi legyen belőle. :) Az biztos, hogy lesz majd leves is, majd meglátod, milyen. De addig is, kukkants be hozzám, mert díjaztalak. :)
Imádom
Finom lehet! :-)
Itt Pest megyében sajnos egy májusi pereszkével sem találkoztam az idén.
mm
Igazán inycsiklandó! De méghozzá ez a gusztusos, kifinomult tálalás... Le a kalappal!
Megjegyzés küldése