2009. december 5., szombat

Kuglof, amit mindenki imad (granatalmaszosszal)


Ezt a kuglof receptet a Mindmegette-n talaltam mar nagyon regen. Azota millioszor keszitettem el, es csak ezt hasznalom. Nagyon puha, finom izu kuglof. A neve is igy volt, nem is valtoztattam meg, igy mindig tudom melyik az en kuglofom :)
Altalaban mindig teszek bele valamit (alma, dio, mazsola stb), most simat keszitettem, mert el kellett hasznalnom az egy szem granatlamamat, ebbol keszult melle finom szosz.

Hozzavalok:
  • 6 tojas
  • 37 dkg cukor
  • 32 dkg liszt
  • 1 csomag sutopor
  • 1,5 dl forro viz
  • 1,5 dl olaj
  • kakaopor
  • barmit lehet belekavarni: maszola, dio, fahej, dioa-alma, meggy stb
A granatalmaszoszhoz:
  • 1 db granatalma
  • kb 1-1,5 dl tej
  • 1-2 tk mez
  • 1-2 ek vanilias pudingpor
Elkeszites:
  1. A 6 tojassargat a cukor felevel kikeverjuk, fontos, hogy jo habos es feher legyen (mixerrel).
  2. Aprankent, felvaltva hozzaadjuk a sutoporral elkevert lisztet, forro vizet, olajat.
  3. A 6 tojasfeherjet a maradek cukorral es par csepp ecettel kemeny habba verjuk, lazan hozzakavarjuk a tojasos masszahoz.
  4. A kuglofformat kivajazzuk es megszorjuk zsemlemorzsaval (nekem most nem volt,liszttel szortam meg, bele is ragadt a kuglof es nem lett tokeletes), beleontjuk a teszta 3/4-ed reszet es beleszorjuk a tolteleket (ha van).
  5. A maradek testahoz hozzakeverunk kakaoport, beleontjuk a formaba.
  6. Elomelegitett sutoben, 180 fokon 45-50 percig sutjuk (tuproba).
  7. Amikor langyosra hult, megszorjuk porcukorral, szepen mutat. (vagy leontjuk csokival, szosszal stb)


A granatalmaszoszhoz az almat kettevagtam, kicsavartam, igy a leve mellett a magok nagy resze is kijott.
A mezet egy teflonban felmelegitettem, radobtam a granatalma osszes magjat es levet, elkevertem.
A tejben elkevertem a pudingport es az edenybe ontottem ezt is, addig kavargattam amig szepen besurusodott.
Lehet tobb tejjel is kesziteni, akkor tobb pudingpor kell. Nagyon finom izu szosz lett, savanykas ize jol kegesziti a kuglof edes izet.
Ez egy korabban sutott kuglof, szinten ez a recept, meggyes toltelekkel.




Ez az adag tul sok a kuglofformaba, nekem meg lett belole 9 muffin is.De 4 tojasbol is lehet sutni, akkor fix adag lesz.

8 megjegyzés:

Judith írta...

Ezt a receptet viszem. Ha annyira finom, ki kell probalnom!

Edó írta...

Nagyon-nagyon finom,azelott tobb receptet kiprobaltam,de egyik sem kozelitette meg ezt.

Mónika írta...

Én már megsütöttem, tényleg csodás!:))

Kiskukta írta...

Edó, ez nagyon jól néz ki!

Edó írta...

Monika,igaz?Nagyszeru recept ez.

Noemi,azert azt nem mondanam hogy ez jol nez ki:)))valahogyan most nem jott ki olyan szepn mint szokott...

Belly írta...

Én is viszem a receptet.Imádom a kuglófot,van is egy tuti Stahlos,de már vágyom másra.Köszi

Jutka írta...

Még sosem sütöttem, majd én is beszerzek egy formát
gratulálok a laphoz, látom benne leszel :)

Edó írta...

Belly,vigyed csak:)

Jutka,nem leszek benne egyelore,nem dolgoztam meg semmit edddig,de ezutan fogok remelem.S. Edith lesz benne.