2011. augusztus 3., szerda

Fokhagyma krémleves


Hűvösebb napokon jól jöhet egy finom fokhagymaleves, cipóban tálalva pedig még jobban is esik :)

Hozzávalók:

  • 1 fej fokhagyma 
  • 2 db krumpli
  • 1,5 l húsalaplé vagy 3 db leveskocka, esetleg ételízesítő 
  • 2 dl főzőtejszín vagy tejföl 
  • 1 evőkanál liszt 
  • só 
  • csipet őrölt szerecsendió 
  • kevés olaj
  • reszelt sajt 
  • snidling 
  • személyenként 1 db. kisebb kerek kenyér
Elkészítése:
  • A fokhagymát megpucoljuk, darabokra vágjuk és kevés olajon kissé lepirítjuk. Hozzáadjuk a lisztet, kavargatva tovább pirítjuk, majd felöntjük a húsalaplével. 
  • A krumplit meghámozzuk, kockára vágva a leveshez adjuk és megfőzzük. 
  • Ekkor levesszük a tűzről, botmixerrel pürésítjük, majd hozzáadjuk a kevés meleg levessel elkevert tejszínt és összeforraljuk. Sózzuk és őrölt szerecsendióval ízesítjük. 
  • A kenyér tetejét késsel levágjuk, belsejét kikaparjuk, majd pár percre 200 fokos sütőbe tesszük, hogy a levestől ne ázzon el. Ezután a forró levest a cipóba kanalazzuk és reszelt sajttal, snidlinggel díszítjük.

10 megjegyzés:

4Gyerek írta...

nagy kedvenc. és örök.

leveskocka nélkül, azzal úgy vagyok mint az olajbogyóval: kerülöm
(tudod, aki nem menzán kajált, hanem magának főzött a régi egyetemista évek alatt, annak volt ideje megundorodni a "plé" kajáktól)
és bocs attól akit a zárójel zavar.

Edó írta...

Éva,az biztos,hogy a leveskocka csak vészhelyzetben jöhet!Kapható natúr ételízesítő is,bioboltban,abban nincs semmi egyáb,csak a szárított zöldség.Ha már valaki nem készít házilag..

Adél írta...

Nagyon guszta leves,láttam az Erdélyi konyhában is.

Anazar írta...

Mert cipóban az igazi :)

krasziboszi írta...

Gyönyörű ez a kép :) A fokhagyma pedig nagy kedvenc, úgyhogy nálam is sorra fog kerülni lassan.

Vicuska írta...

Guszta a tálalása ennek a jó kis aromás levesnek!

Ami írta...

Nagyon szeretem!
Csodás képet csináltál, tetszik :)

Bianka írta...

Fantasztikusan guszta

kismazsi írta...

Imádom, és cipóban az igazi!! A képed megint beindította az ízlelőbimbóimat!!

Névtelen írta...

Húúúú,de nagyon gusztusos!!!Hamarosan kipróbálom:):)