2011. január 12., szerda

Raffaello golyó


Pontosan tíz évvel ezelőtt kaptam ezt a receptet, amikor utolsó éves voltam a tanítóképzőn, Székelyudvarhelyen. Már akkor érdekelt mindenféle recept, s emlékszem, amikor először kóstoltam ezt az édességet, rögtön beleszerettem. Azóta többször készítettem, mert most is imádom, s alig van pár perc munka vele. Olcsónak nem olcsó, az már biztos.
De eszméletlen finom.

Hozzávalók:

  • 25 dkg tejpor
  • 12,5 dkg cukor
  • 10 dkg vaj
  • 15 dkg kókuszreszelék+a forgatáshoz
  • 75 ml víz
  • mandula
Elkészítése:
  • A kókuszt összevegyítjük a tejporral, vajjal, elmorzsoljuk. A vizet a cukorral összeforraljuk, ezt is hozzáadjuk, az egészet összegyúrjuk.
  • Kisebb gombócokat formázunk a masszából, mindenik közepébe egy-egy szem mandulát nyomunk.
  • Kókuszreszelékben megforgatjuk.
Kb. 40 db. gombóc lesz az adagból, de tulajdonképpen ez csak féladag, nyugodtan lehet mindent duplázni.

10 megjegyzés:

4Gyerek írta...

erdei mogyoróval?
mondd, hogy igeeeeen.
amúgy tényleg ismétlésért kiabáló golyóbisok.

Edó írta...

Mogyoróval simán,annak idején én is azzal készítettem,amikor még nem árultak mandulát.A sózott mogyorót cukros vízben főztem kevés ideig,úgy nyomtam a golyókba.

Ditta írta...

Ugyanígy szoktam készíteni,csak a víz helyet tejet teszek bele,szertejük nagyon,jöhet is egy pár golyó:-)

Erinacea írta...

Ez volt az első recept, amit életem során begyűjtöttem :) Emlékszem, zöld cetlin volt.
Nagyon szép lett a fotód is!

Helga írta...

Szóval már a Képzőben is érdekeltek a receptek! Ezt nem gondoltam volna :)) A kislányom imádja a raffaellót, mentem is a receptet. Szép napot Neked! Már nagyon várom az Erdélyi Konyha újabb számát.

Ami írta...

Én még sosem készítettem, pedig nagyon szeretem :).
Viszem a receptedet!

Edó írta...

Ditta,látod,az is jó otlet,mindig tanul az ember.

Eri,köszönöm!

Helga,ó,hát már annál korábban is érdekelt a gasztronómia,de csak amióta saját konyhám van,azóta teljesedett ki ez a hobbym:)Az új számon már dolgozunk ezerrel..és az új könyv sincs már messze - csak súgom:)

Ami,föltétlen készítsd el!

zsuzsiga írta...

en is nagyon szeretem, kar hogy az ember (mar mint en) nem tudja mennyi az eleg az ilyesmibol:).

Bianka írta...

A bolti a kedvenc csokim, de ezt is ki kell próbálnom, mert fenséges lehet. Olyan szép képeid vannak

Edó írta...

Zsuzsi,sjanos én sem tudom:P de egy időre most száműztem az édességeket..nehéz meglenni nélkülük:)

Bianka,a bolti azárt más valóban,de arra gondoltam,hogy lehetne tenni a masszába összetört ostyát is.Majd úgy is kipróbálom.Köszi,talán azért,mert az angyalka új fényképezőt hozott:)