Na, ezt az etelt sem surun keszitem, pedig nagyon egyszeru es nagyon finom. Valahogy a kaposztas etelek ritkak nalunk. Most viszont volt a hutoben friss kaposzta, ezert ez keszult most belole, igaz kaprom eppen nem volt, de jott a felmento csomag anyosomtol, igy megusztam :) Mert a kapor roppant fontos ehhez az etelhez. Anelkul nem is szabad hozzafogni.
Hozzavalok:
- 1 kisebb fej friss kaposzta
- 15 dkg fustolt nyers sonka (csont, kolbasz, szalonnabor, vagy barmi, ami fustolt)
- suritett paradicsom
- eresztekhez: tejfol, liszt
- kapor, csombor
- so, bors, pici cukor, citromle (v ecet)
Elkeszites:
- A sonkat nagyon apro kockakra vagom, megpiritom kicsit (olaj nelkul, mert eleg zsiros volt), felontom egy keves vizzel es majdnem keszre fozom (sok ido kell, kb 45 perc-1 ora..).
- A kaposztat nagyon vekonyra gyalulom, hozzaadom a sonkahoz, izesitem a fuszerekkel, felontom vizzel (1,8 l kb) es rakok bele 2-3 ek paradicsompasztat.
- Amikor minden megfott (kb fel ora), behabarom a levest: tejfolet a liszttel es keves meleg levessel csmomentesre kavarom, lassan csurgatva adom a leveshez (lehet rantassal is, attol fugg ki mennyire szereti surun).
- Vegen citromlevel kicsit savanyitom, utanaizesitem, izles szerint.
- Lehet tejfollel talalni, de nagyon illik hozza valamilyen csipos (nalunk eltett hagymas csipospaprika van).
Toltott lucskost is lehet kesziteni, ugyanugy mint a toltott kaposztat, csak ilyen formaban, az is isteni.
Hmm, nagyon finom volt a friss zsemlekkel, nagyon passzolt.
4 megjegyzés:
Szép a blog, gratulálok.Annyi kiegészítést szeretnék tenni,ha nem baj, hogy a csombor nem kakukkfű, hanem borsikafű.
Ági
Agi,koszonom hogy kijavitottal!Abban a faluban ahol regen tanitottam,a kakukkfure mondtak,hogy vadcsmbor.KOszi hogy nalam jartal!:)
en nem egeszen igy keszitem,de igy sem rossz.
en nem egeszen igy keszitem,de igy sem rossz,koszi.
Megjegyzés küldése