2009. november 21., szombat

Almas teszta, avagy: meg mindig maradt energiank:)



Tulajdonkeppen almas pite, de errefele mindeneki almas tesztanak hivja, igy en is ennel maradok.
Igazabol nagyon nem lett tervezve, de volt egy csomo alma, nem akartam hogy megromoljon. Viszont semmi kedvem nem volt reszelgetni, szerencsere itt volt sogorom, es mivel o egy igazi gentleman, szivesen besegitett :) (meg igy, az ejjeli mulatozas utan is). Igy fele munkaval sikerult elovarazsolni ezt a nagyon finom sutit.



 En mindig ezt a receptet hasznalom, mert igy izlik a legjobban.

Hozzavalok:
Tesztahoz:


  • 70 dkg finomliszt
  • 1 tojas
  • 25 dkg zsir
  • 1 dl tej
  • 2,5 dkg eleszto
  • 1 tk cukor
Toltelekhez:

  • nagyon sok alma (nekem kb 2 kg volt,vagy tobb)
  • cukor izles szerint
  • fahej
  • zsemlemorzsa vagy griz
Elkeszites:

  1. Eloszor az almakat megmosom, nagylyuku reszelon hejastol lereszelem (vagyis a kuktam reszelte:)), izesitem cukorral, fahejjal es allni hagyom amig elkeszul a teszta.
  2. A tejet a cukorral meglangyositom, simara keverem az elesztovel es par ek liszttel (az osszmenyisegbol veszem el). Meleg helyre teszem amig szepen megno, felfut (gyorskovasz).
  3. A lisztet, tojast, zsirt osszekeverem a gyorskovasszal, tesztat gyurok belole (ha szukseges lehet meg tejet tenni hozza), ket reszre osztom.
  4. Lisztezett feluleten egyenkent kinyujtom a tepsi meretenek megfeleloen (nagy tepsi!).
  5. A lereszelt almabol kezzel kinyomkodom a nedvesseget, igy kerul a tesztara (a levet megisszuk).
  6. Az egyik lapot sutopapiros tepsire fektetem, megszorom grizzel (hogy felszivja az almabol a nedvesseget), majd eloszlatom rajta az almas tolteleket es befedem a masodik lappal (en most ebbol racsokat keszitettem).
  7. Lekentem tojassargaval es nadcukorral szortam meg a racsokat (ez nem fontos,eleg csak porcukrozni).
  8. 180 fokra elomelegitett sutoben 30 percig sutom.


Fontos hogy sok legyen a toltelek, ugy a finom, keves almaval nem erdemes nekifogni. Persze, egy resze sogoromat illeti, amiert annyit segitett nekem :)



4 megjegyzés:

szepyke írta...

Szép lett nagyon!

Edó írta...

Koszonom Szepyke:) finom is!

Wise Lady írta...

Ez nagyon gyönyörű lett! Tegnap én is almáspitét sütöttem, de nem rácsost. Ez látványosabb, de én meg nem értem rá bíbelődni vele. Ezért idejöttem gyönyörködni :D És egyetértek, rengeteg sok alma kell!

Edó írta...

Wise Lady,koszonom:)Tulajdonkeppen nem is kellett sokat bibelodnom,es nagyon elveztem:)Amugy en is siman szoktam maskor.