2009. november 26., csütörtök

Kandirozott gyomber es narancshej




Tavaly elmaradt, most bepotoltam. Igazabol narancshejat akartam kandirozni, aztan bevettem a gyombert is, mert meg sosem kostoltam.
A kandirozas lenyegeben azt jelenti, hogy a gyumolcsben levo vizet fozes soran cukorral helyettesitjuk, ezaltal tartositunk.
Azt nem tudtam, hogy a gyomber ennyire nagyon csip, es bar nagyon sok ideig foztem, meg igy, kandirozva is elegge csip, igy magaban enni lehetetlen lenne. Kivancsi vagyok mennyire csipnek majd a sutik, amikbe felhasznalom, mert terveim vannak vele:)
A narancshej viszont meglepoen finom lett, siman meg lehet enni csak igy magara is, felek nem sok marad belole karacsonyig :) kisfiam rajar rendesen.
Sokat kutakodtam a kandirozas felol, sajnos mindenhol mas leirast talaltam, igy sokkal okosabb nem lettem.. Vegul magat adta a dolog, en csak csinaltam, csinaltam..:)

              Kandirozott gyomber



  • 1 kg friss gyomber ( 25 dkg boven eleg)
  • 50 dkg kristalycukor + szorashoz
  • viz, amennyi ellepi
A gyombereket meghamoztam, aprobb kockakra vagtam, felontottem vizzel es hozzaadtam a cukrot.

Addig foztem, amig a viz es cukorbol jo suru szirup lett, a gyomberkockak szepen megbarnultak, bevonodtak a karamell reteggel. Eloszor 2 oran at foztem, majd felretettem es masnap folytattam meg kb 2 oran at (gyanitom, hogy ha meg tovabb foztem volna, talan meg veszitett volna a csipossegebol). Kozben ketszer toltottem utana vizet. A vege fele surun ra kell nenzi, nehogy megegjen a karamell.
Amikor a gyomberkockak atlatszoak lettek es szep barnak, leszurtem.
Kristalycukorba forgattam es sutopapiron masnapig hagytam szaradni. Jol zarhato dobozba tettem, majd kiderul meddig all el.
Gyomberes kekszek biztosan keszulnek majd belole, es persze egyebek is.

             Kandirozott narancshej



  • 4 narancs heja (nekem 8 dkg volt)
  • cukor (15-20 dkg)
  • viz
  • esetleg szegfuszeg es fahej
A narancsokat meghamoztam, es alaposan eltavolitottam a belso feher reszet, csikokra vagtam.
Felontottem annyi hideg vizzel amennyi ellepi es masnapig hagytam azni.

Masnap dupla mennyisegu cukrot adtam hozza, mint amennyi a hejak sulya es feltettem foni (en adtam a vizhez par darab szegfuszeget).
Addig foztem, amig a hejak atlatszoak lettek, karamell bevonatot kaptak.
Leszurtem, kristalycukorba forgattam (lehet fahejas cukorba is), sutopapiron masnapig hagytam szaradni, majd befottesuvegbe tettem.
Felhasznalhato kalacsokba, bejglibe, kulonfele toltelekekbe, sutemenyekbe, de nagyon finom igy magara is, vagy csokiba martva.

A fozes soran olyan, de olyan illatok voltak a lakasban! :) A gyomber isteni illata, a narancshej kavarodva a szegfuszeggel...mintha mar Karacsony lenne.

13 megjegyzés:

jókaja írta...

Nagyon szépek lettek, és nyilván finomak is.
Én a narancshéjról nem szoktam lehámozni a fehéret. Három napig áztatom, váltott hideg vízben, ezzel elveszti keserűségét.

Ottis írta...

Na a narancsot kipróbálom én is!Mert minden évben vettem készen, jó drágán eddig :-(

Edó írta...

Jokaja,igen,olvastam ilyent hogy,hogy tobb napig aztatni,de en turelmetlen vagyok:))

Ottis,nagyon egyszeru,ne vegyel semmikepp,nagyon finom!

szepyke írta...

Én négy napig áztatom, közben cserélgetem a vizet rajta. Mondjuk, ez lehet, hogy baromság, de így szoktam.

Jah, hoppá...Most olvasom, hogy mit írt Jókaja...
:)))

Hát, komolyan, nem hiszem el, kullogok a nyomában.:))))

Névtelen írta...

A kandírozott gyömbért émelygés ellen is ajánlják gyógyszerként, különösen hosszú utazáskor. A recepted nyomán megpróbálom elkészíteni én is, főleg gyümölcskenyér céljára. A képen nagyon kívánatosan néz ki! Podruzsik

Jade írta...

Jujj, ezt en is ki fogom probalni! Itt eddig nem lattam kandirozva egyiket sem. Lehet, hogy van, csak en nem kerestem jo helyen...
Koszi a receptet!

A. J. Cartwright írta...

A kandírozott gyömbért nagyon-nagyon köszi.Régóta keresem,nem találtam.

Edó írta...

Judith,remelem sikerul neked is,majd szamolj be!En sem lattam uzletben meg..

Podruzsik,a gyombert amugy en is csak sutes celjabol keszitettem,mert magara megenni nem lehet:)Majd irj,hogy hogy sikerult foltetlen!

Szepy,az nem baromsag,mert aztatni azert kel,hogy valamelyest leazzanak a helyarol a nemkivanatos dolgok,ilyen-olyan szerek stb.En ugy gondoltam egy nap eleg neki:))feltem,nehogy elazzanak,s majd szetmenjenek fozeskor.

Agnes,utananezhetsz meg par helyen a neten,eleg sokat irnak rola,de mindenik leiras mas-mas sajnos.De nem ordongosseg,ugy gondolom egy a lenyeg:cukros vizben addig fozni,amig fenyes,atlatszo-szeru nem lesz amit kandirozunk.

Vali írta...

Kandírozott narancshéjat minden évben csinálok. Már csak az illat megéri. Gyömbért még sosem próbáltam.
Nagyon jól néznek ki.

Viki írta...

Azt hiszem nagyon jó időben jöttem. Rengeteg zöldség-gyümölcsöt fogyasztunk naponta -lének facsarva- s igy nagyon sok felhalmozott narancshéjam van. Igaz, eddig szárítottam, daráltam, de most a következőkből kandírozni fogok. Hála Neked Edó :-) Köszönöm.

Edó írta...

Nagyon finom lesz Viki!En sosem szerettem a sutokben a narancshejat,de most magara is nagyon izlik,megszerettem,mennyei az ize.

Viki írta...

Szia Edó! Visszahozott a teljesen véletlen Hozzád - hálistennek:)) A kandirozott narancshéjat már talán mázsaszámra gyártom. Lehet, hogy kellene egy cukorgyárat is a közelben üzemeltetnem:)) Én nem tudom, hogy amikor itt jártam Nálad, miért nem láttam én a GYÖMBÉRT???? - nem tudod ? Itt állok egy óriási nagy darab gyömbérrel, nem szeretném lefagyasztani, mert igy nekem nem jött be. Most kipróbálom a kandirozását. Te készitettél már belőle valamit ? Van tapasztalatod ? Ha leirnád, megköszönném. Viki

Edó írta...

Vikikem,nem tudom miert nem lattad,pedig egy helyen volt a naranccsal..:) En gyumikenyerbe tettem egyszer,de csak keveset,mert egy ilyen kicsi darabka is halalos:))na de nagyon feldobta a sutit,az biztos.Kalacsban tudnam elkepzelni meg,vagy valamilyen kekszben,de ezeket meg nem probaltam.Szerintem megeri kandirozd,mert teanak kulonosen finom es egeszseges.Puszi