2009. november 15., vasárnap

Dagasztas nelkuli zsemle (DNZS)



Ezt a fajta zsemlet szamtalanszor sutottem mar. Szeretem, mert nagyon keves munka van vele, es nagyon finom, elegge kiados is. Masfel oras zsemlenek is hivjak, mivel ennyi ido alatt keszul el a kelt teszta.
A lisztfajtakat lehet varialni benne, en altalaban feher+tk buzaval szoktam, most tk rozsot tettem, nagyon jo allagu lett igy is.

Hozzavalok:
Nedvesek:
  • 5 dl langyos viz
  • 1 dl tej
  • 1 ek mez
  • 2 dkg eleszto (en 2,5 dkg-t tettem, 1 ora alatt kelt meg a teszta)
Szarazak:
  • 55 dkg finomliszt
  • 20 dkg teljes kiorlesu rozsliszt
  • 2,5 tk so
Elkeszites:
  1. A nedves hozzavalokat osszekavarom, majd a szaraz hozzavalokhoz adom, egy fakanallal lazan osszeforgatom. Nem szabad sokat kavargatni.
  2. Letakarom egy konyharuhaval es meleg helyen masfel oran at kelesztem. Nekem most 1 ora mulva kesz lett, nem hagytam tovabb, mar nagyon bugyogott:)
  3. Erosen lisztezett feluletre boritom, mert a teszta nagyon lagy, es 8 egyforma reszre osztom, mindeniket kicsit megforgatom kerekre, de nem szabad dagasztani, gyurni.
  4. Sutopapiros tepsire teszem, megszorom liszttel a tetejuket.
  5. A sutot bekapcsolom 220 fokra, egy kisebb tepsi vizet helyezek be a suto aljara, hogy goz keletkezzen, majd kb 10 perc mulva 25 perc alatt megsutom a cipokat.


Ilyen szep a belzete:

Itt pedig egy Ricsi nevu egerke volt a tettes...:)


Ez a recept meg E.Margit oldalarol szarmazik, nem emlekszem mar, hogy ki hozta..

5 megjegyzés:

Kiskukta írta...

Én még soha nem próbáltam iyen dagasztás nélküli pékárút sütni, de nagyon szépek a tieid, lehet kipróbálom egyszer, meghoztad a kedvem.

Edó írta...

Koszi:) Ajanlom,nagyon fincsik es szinte eszre sem vettem hogy dolgoztam veluk valamit.

Névtelen írta...

Szia Edo.
Ezt a zsemledet mult heten elkeszitettem es nagyon elegedett voltam a vegeredmennyel, leszamitva,hogy nekem sokkal hosszabb ido alatt lett meg, es mivel eleg kezdo vagyok peksutik teren, az a kerdesem,hogy a vizzel a tepsi vegig bent marad, vagy csak az elejen kell goz?
Zsuzsa

Edó írta...

Szia Zsusza!A tepsi a vizzel vegig bent marad,nem kell kivenni.Hogy erted hogy hosszabb ido alatt lett meg,a keles vagy a sutes tartott tovabb?Barmelyik megtortenhet,de ez nem baj.Orulok hogy elegedett vagy az eredmennyel:)

Névtelen írta...

A sutes tart hosszabb ideig, de a sutom se a legujabb,szoval ez lehet az ok. Amugy az eredmennyel nagyon elegedett vagyok, ennel is, az epres-cicitortaval is, valamint az altalad javasolt lerben sult krumplival is :)Ja, es ezek csak a heten kiprobalt receptek :)Ugyhogy koszonom.
Zsuzsa