2009. november 3., kedd

Almas-dios gyonyor




Ennek a mennyei sutinek komoly tortenete van. Mivel betegek a gyerekek, amig tegnap tornan voltam, apa probalta oket feldobni. Elmeseltek, hogy almakompotot akartak kesziteni. Aztan apa ugy dontott, osszedob ezt-azt, aztan megesszuk kanallal.
Mire hazaertem, ket teli kalacsformat talaltam, kulsore sok alma, sok dio es...nem voltak megsutve. Kiderult, hogy (a hirtelen hideg miatt?? vagy mi..) nincs eleg gaz, ezert a sutes elmaradt. Bantam is, imadom az alma-dio parost.
Nem is foglalkoztunk veluk azon tul, a gyerekekkel voltunk el, lefektetes, ceco...stb stb. Utana kezdtunk el gondolkodni mi legyen, merthat nalunk bun s vetek lenne sutit kidobni. Apa hamar feloltozott, elviszi anyosekhoz (kozel laknak halistennek).  Furcsa, nem furcsa, kacagtuk is, de mire nem kepes az ember a finom sutemenyert..:) Igazabol egyikunk sem vette komolyan, hogy ebbol lesz valamire valo finomsag..
Majdnem ejfelre erkezett a suti es apa is persze. Olyan illata volt, hogy csak.
 Keso, nem keso, ki kellett probalni:) Egyszeruen eszbonto ize es allaga volt, messze meghaladta minden varakozasunkat.

Hozzavalok:

  • 1 kg alma (hamozva, negyedelve)
  • 1 tojas
  • kb 10 dkg nadcukor
  • kb 15 dkg griz (buzadara)
  • 15 dkg daralt dio
  • kb 7 dkg liszt
  • pici sutopor
  • 2 dl vegyes gyumolcsle
  • 1 dl tej
Igy keszitettek:
  1. Az almakat egy nagy talba tenni, hozza a felvert tojast, raszorni minden egyebet, a gyumolcslen es tejen kivul, osszekavarni.
  2. A masszabol (ugy hogy ne keruljon bele alma) egy reszt a forma aljara szorni, aztan johet ra az osszes tobbi a talbol.
  3. Tetejet meglocsolni a gyumolcslevel es tejjel, megszorni keves cukorral.
  4. 30-35 percig sult 180 fokon.

Igy lett osszedobosbol isteni sutemeny. Kanalazasrol szo nem volt, szepen szeleteltuk, meg langyosan villaval ettuk. Minden falat meglepetes volt, hol lagyan dios, hol pikotasan almas, hol almasan dios...
Igy kapta meg ezt a nevet, mivel apanak jobb nem jutott az eszebe.
Sokszor lesz meg, mert az sem utolso szempont, hogy hipp-hopp kesz van.


4 megjegyzés:

sedith írta...

Hmm, biztos finom lehet/ett!:) Hát, az én uram még egy jó adag húsért sem lett volna képes este elmenni megsüttetni! Pedig az én anyósomék is nagyon közel laknak! Elismerésem neki a sütiért is!:) Az én párom nem ennyire házias, örvend ha "túléli" az időszakot, amikor angolórán vagyok. :)

Edó írta...

Koszi Edit!
Hat,a hust mi is inkabb kidobtuk volna:))na de a sutit!Szerencsem van,a ferjem altalaban mindent szivesen megold,barmirol van szo.

Kiskukta írta...

Ügyes a férjecskéd, és nagyon házias! Az enyém inkább megvenné a boltban, de tuti ő nem állna neki.

Edó írta...

Szereti a ferjem is ilyesmivel foglalkozni,szokott kitalalni olyanokat!:))