Akik olvasnak vagy ismernek, bizonyára már tudják, hogy rajongok a gombáért :))
A svéd gombsalátát elméletben már régóta ismerem, és sokszor volt tervben, hogy elkészítsem. Most szilveszterre erre is sor került, és bizony nem bántam meg, mert szerintem szuperfinom!
Receptért Ottihoz mentem, mert úgy rémlett, nála láttam már. Nagyon jó recept, érdemes elkészíteni, bár nálam vannak azért apró eltérések, de az ízvilága ugyanaz.
Mivel házi ketchupot használtam, és az kissé édesebb, mint a sűrített paradicsom, ezért vigyázni kell a cukor, illetve a citromlé adagolásával. Sűrített paradicsm esetében több édesítést, és kevesebb savanyítást igényel.
Ha friss gombából készítjük, akkor először főzzük meg babérleveles vízben, konzerv esetében nem szükséges, mert az már eleve meg van főzve.
Hozzávalók :
- 0,5 kg apró csiperkegomba konzerv
- 1 nagy szál újhagyma
- 1 evőkanál vaj
- 5 evőkanál házi ketchup
- 2 babérlevél
- 1 teáskanál kakukkfű
- 2 darabka vékonyan levágott citromhéj
- 2 evőkanál frissen facsart citromlé
- 1 teáskanál cukor
- só, őrölot bors
Elkészítése:
- Az apró gombákat két- vagy háromfelé vágjuk szárastól, majd a karikára vágott hagymával és a bebérlevéllel együtt vajon kissé megpirítjuk.
- Fűszerezzük kakukkfűvel, őrölt borssal, hozzáadjuk a citromhéjat és a házi ketchupot, majd összeforraljuk.
- A végén kiszedjük a babérlevelet és a citromhéjat, majd megsózzuk, és ízesítjük cukorral, citromlével.
- Különféle sültek mellé kínálhatjuk, de magában is finom pirítóssal. Szerintem hidegen és melegen egyaránt finom.
Még a férjem is evett belőle, pedig ő állítólag nem szereti a gombát.
7 megjegyzés:
Békés, Boldog, Gazdag Új Esztendőt kívánok !
Nagyon szeretjük !
Finom lehetett:)
Nagyon guszta! :)
Drága Edóka, legyen Neked és családodnak egy nagyon boldog, sikeres, egészségben, szeretetben megértésben gazdag az új évetek!!! :)
Edó!Boldog új évet kívánok Neked és a szeretteidnek!
Nagyon jól néz ki, és biztos finom is volt.
Köszönöm szépen mindenkinek!:)
Megjegyzés küldése