2012. január 27., péntek

Kölespuding mákkal


A kölest, mint köretet - vagyis sós változatban- annyira nem szeretem, ezért gondoltam kipróbálom édesség formájában. A tejberizs egy jó kiindulópont, hisz a köles ugyanúgy felhasználható, mint a rizs.
Ez egy nagyon finom desszert lett, legfőképp mákkal, hisz imádom a mákot. Laktató, nem hízlal, magas tápértékű. Nem mellékesen a köles erős lúgosító étel is.
Szóval nekem nagyon bejött, ha édességre vágytok és nem akartok bűnözni, próbáljátok ki :)


Hozzávalók : 

  • 150 ml köles
  • 450 ml zsírszegény tej
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • fél citrom reszelt héja
  • 2 evőkanál nyírfacukor (nádcukor, gyümölcscukor, méz, vagy kristálycukor)
  • 5 dkg őrölt mák
  • 1 dl tej
  • 1 evőkanál nyírfacukor
  • fél teáskanál vanília kivonat
  • fél citrom reszelt héja
Elkészítése:
  • A kölest átmossuk, majd a tejjel főzni tesszük. Érdemes vastag falú edényben főzni, mert a tej miatt könnyen meglehet, hogy odaég.
  • Hozzáadjuk a cukrot, a vaníliát, a citromhéjat, és lassú tüzön addig főzzük, amíg a tej elfő, és sűrű, tejbegríz jellegű lesz.
  • A mákot a tejjel, a cukorral, a vaníliával és a citromhéjjal 2-3 perc alatt összefőzzük, mely szintén besűrűsödik.
  • A kölespudingot kis tálkákba porciózzuk, langyosra hűtjük, majd tányérra borítjuk, és a tetejére tesszük a mákos masszát.
  • Akár melegen is kikanalazhatjuk a tálból, ha nem szeretnénk formaként kiborítani.

6 megjegyzés:

tücsi írta...

Nagyon jól hangzik, és jól is néz ki. Érdemes kipróbálni! Jó kis ötlet!:))

tücsi írta...

Nagyon jól hangzik, és jól is néz ki. Érdemes kipróbálni! Jó kis ötlet!:))

Jutka írta...

Nagyon guszta!

Flóra írta...

Nagyon tetszik a recept, el is mentettem! :)

Katalin írta...

Nagyon guszta és különleges!

Életünk és ételeink írta...

Ez nagyon jó, ki is próbálom. Sokszor eszünk kölest, mi sósan is szeretjük, édesen viszont még nem próbáltam.