A kölest, mint köretet - vagyis sós változatban- annyira nem szeretem, ezért gondoltam kipróbálom édesség formájában. A tejberizs egy jó kiindulópont, hisz a köles ugyanúgy felhasználható, mint a rizs.
Ez egy nagyon finom desszert lett, legfőképp mákkal, hisz imádom a mákot. Laktató, nem hízlal, magas tápértékű. Nem mellékesen a köles erős lúgosító étel is.
Szóval nekem nagyon bejött, ha édességre vágytok és nem akartok bűnözni, próbáljátok ki :)
Hozzávalók :
- 150 ml köles
- 450 ml zsírszegény tej
- 1 teáskanál vanília kivonat
- fél citrom reszelt héja
- 2 evőkanál nyírfacukor (nádcukor, gyümölcscukor, méz, vagy kristálycukor)
- 5 dkg őrölt mák
- 1 dl tej
- 1 evőkanál nyírfacukor
- fél teáskanál vanília kivonat
- fél citrom reszelt héja
Elkészítése:
- A kölest átmossuk, majd a tejjel főzni tesszük. Érdemes vastag falú edényben főzni, mert a tej miatt könnyen meglehet, hogy odaég.
- Hozzáadjuk a cukrot, a vaníliát, a citromhéjat, és lassú tüzön addig főzzük, amíg a tej elfő, és sűrű, tejbegríz jellegű lesz.
- A mákot a tejjel, a cukorral, a vaníliával és a citromhéjjal 2-3 perc alatt összefőzzük, mely szintén besűrűsödik.
- A kölespudingot kis tálkákba porciózzuk, langyosra hűtjük, majd tányérra borítjuk, és a tetejére tesszük a mákos masszát.
- Akár melegen is kikanalazhatjuk a tálból, ha nem szeretnénk formaként kiborítani.
6 megjegyzés:
Nagyon jól hangzik, és jól is néz ki. Érdemes kipróbálni! Jó kis ötlet!:))
Nagyon jól hangzik, és jól is néz ki. Érdemes kipróbálni! Jó kis ötlet!:))
Nagyon guszta!
Nagyon tetszik a recept, el is mentettem! :)
Nagyon guszta és különleges!
Ez nagyon jó, ki is próbálom. Sokszor eszünk kölest, mi sósan is szeretjük, édesen viszont még nem próbáltam.
Megjegyzés küldése