2012. január 8., vasárnap

Mandulás kiflicskék (reform)


Ezek a kiflicskék nagyon-nagyon finomak, szilveszterre készültek.
Az omlós sütemények nagy része vajjal vagy zsírral készül, most a vaj egy részét kókuszzsírra cseréltem, próbából. Úgy tűnik bevált, mert igazán omlós kiflik lettek. Néhány darab pár napig a konyhaasztalon állt, és úgy vettem észre, hogy egyre inkább puhábbak lesznek.
Nassolásra kitűnő, mert így mégiscsak alacsonyabb kalóriatartalmú, és mindenképp táplálóbb, mint egy hagyományos mandulás kifli. De vendégváráshoz is ideális, mert hamar elkészíthető.

Hozzávalók : 
  • 25 dkg teljes kiörlésű búzaliszt
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg kókuszzsír
  • 10 dkg őrölt mandula
  • 2 tojássárgája
  • 8 dkg méz
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • csipet só (negyed teáskanálnyi)
  • a csokimázhoz: 8 dkg magas kakótartalmú étcsokoládé, 1,5 teáskanál olaj
Elkészítése:
  • A mézet meglangyosítjuk, hozzákavarjuk a vajat, majd a tojássárgákat, és kihűtjük. 
    Ezután a többi hozzávalóval együtt tésztává gyúrjuk, majd fóliába csomagolva hűtőszekrénybe tesszük dermedni. 
    A tésztát lisztezett felületen kb ujjnyi vastagságúra nyújtjuk - óvatosan, mert ez a fajta tészta jobban szakad, mint a hagyományos. 
    Ezután csíkokra felvágjuk, majd mindeniket darabokra vágjuk, és óvatosa meghajtjuk, kifli formájúra.
    Sütőpapíros tepsire téve, 180 fokos sütőben 10-12 perc alatt megsütjük. 
    A csokoládét az olajjal felolvasztjuk, és a kiflik mindkét végét belemártjuk. Rácsra téve hagyjuk dermedni.
    Fémdobozban sokáig eláll.
    Kókuszzsír helyett használjunk vajat.

2 megjegyzés:

Kati írta...

Szépek lettek:)

Roza írta...

Szépek bizony!:)