2011. június 11., szombat

Bodzás eperlekvár


Minden évben nagyon sokféle dzsemet készítek, mert nálunk mindeki nagyon szereti. Süteményeimben is kizárólag a házit vagyok hajlandó használni és sosem tudnék boltban dzsemet venni. Valahogy így szoktam meg már eleve.
Két évvel ezelőtt nagyon sokat tépelődtem, hogy melyik utat válasszam a dzsemfőzéshez:
a rengeteg cukorral, agyonfőzött dzsem legyen, melyből minden fontos tápérték kifő, vagy az állítólag ilyen-olyant tartalmazó gelfixel, rövid idő alatt megfőzhető (tehát jóval kíméletesebb) eljárást kövessem?
Mivel én magam nem győződtem meg, hogy mennyire tartalmaz a gelfix káros mellékanyagokat vagy mennyire nem, ezért ennél a módszernél maradtam. Az sem megvetendő, hogy sokkal kevesebb macera van vele, kevés időt igényel, jobb az állaga és sokkal szebb marad a színe.
Szóval pro vagy kontra, de én ennél maradok. Mert hogy miben milyen káros anyagok vannak, abba jobb bele sem bonyolodni :)

Idén elhatároztam, hogy a hagyományos dzsemektől eltérek és kísérletezgetek kicsit. Különlegesebb ízvilágra vágytam és nem csalódtam. Azt eddig is tudtam, hogy a bodza-eper páros nagyon tuti s így van ez a dzsemmel is. Nagyon finom, minden családtagnak ízlik. Bár lehet jövőben kevesebb bodzavirág kerül bele, mert elég intenzív. Férj szerint nem, mert tökéletes :)

Hozzávalók:

  • 2 kg eper (mosva, tisztítva)
  • 10 db. bodzavirág
  • 1 kg cukor
  • 2 csomag extra gelfix (2:1)
Elkészítése:
  • A megmosott, megtisztított epret darabokra vágjuk, a kisebb szemek maradhatnak épen. A bodzavirágot tüzetesen átvizsgáljuk és kiszedjük belőle az esetleges apró bogarakat. Nem mosom meg, mert biztos helyről szedem és nem szeretném, ha a virágport kimosnám. 
  • Egy edénybe öntjük, hozzáadjuk a gelfixet, a cukrot és lassú tüzön felforraljuk.
  • Amikor felforrt, hozzáadjuk a a bodzavirágokat (szerintem 6-7 db. is simán elég) és további 5 percig főzzük. 
  • Ekkor egy kevés dzsemet egy kistányérra kiveszünk, megvárjuk amíg kihűl. Ha megkeményedik, akkor megfelelő az állaga. A bodzavirágokat kiszedjük, legalábbis a fennmaradt szárakat.
  • Tiszta, száraz, csírátlanított üvegekbe töltjük, az üvegeket rögtön fejre állítjuk, majd miután a dzsemek kihűltek, mehetnek a kamrába. Vagy a pincébe :)
3 nagy és 2 kicsi üveg dzsem lesz ebből a mennyiségből.
Az üvegekkel én úgy szoktam eljárni, hogy mosogatógépbe teszem, mely 70 fokon mosogat, így biztos vagyok benne, hogy sterilek.
2 évig biztosan elállnak, lehet hogy tovább is, de ennél régebbi dzsemem sosem volt.

Folytatás következik :)

5 megjegyzés:

Angi Angéla írta...

Nagyon jól hangzik, ki kell próbálnom! Igaz , hogy már főztem az idén eperlekvárt, de csak hagyományosan. Amúgy én is gelfixet használok!

Adél írta...

Ez nagyon fincsi:)

annacska26 írta...

Edó! Pár éve én is főztem ilyet, valami újságban olvastam, és nagyon fincsi lett. Idén is főzök, ha már eszembe juttattad, főleg, hogy van az udvarunkon bodza is, meg eper is. :)

Marika írta...

Finomnak tűnik! Én a zselés állaga miatt nem szeretem a gelfixeel készített lekvárokat, de biztos, hogy jobb , ha nem fő olyan sokáig!

Edó írta...

Angi,eddig én is hagyományosan készítettem,de ezt most midnene évben fogom,mert nekünk nagyon ízlik:)

Aleda,láttam te is készítettél!

Annácska,milyen szerencsés vagy!Bodzát én is szeretnék az udvarra,eper már van,de nem elég.

Marika,valóban nem mindeki szereti az állagát,ezért is főzik hagyományosa inkább.