2011. június 24., péntek

Csokoládés cseresznyelekvár


Mint említettem, idén különleges lekvárokat készítek.
Cseresznyedzsemet tavaly is főztem, most csokoládé ízesítést kapott. Álomfinom lett! És a színe is szép bordó maradt, mert azt hittem majd a csokitól megbarnul. És én fontosnak tartom azt is, hogy a lekvár szép, élénk színű legyen.
Ami azt illeti, volt némi összetűzésem ezzel a cseresznyével a kukacok miatt...lányom főállásban magozta (a magozóval), mikor rájöttem, hogy kukacosak. Na ekkor el is borult az agyam, s a maradék cseresznyét visszadobtam a hűtőbe (nemtom miért nem dobtam ki rögtön:)). A kimagozottból pedig vagy félórán át szedegettem a kukacokat. Nem kívánom senkinek :))

Kissé tartottam, hogy majd a csokoládé elrontja a dzsem állagát, de annál jobb lett. Nem zselés állagú, éppen megfelelő sűrűségű és prímán kenhető. Szóval végül is a csoki még javított az állagán szerintem.
Némi rumot el tudnék még képzelni benne, valószínű attól még jobb íze lenne.
Nekem eddig ez a kedvencem.


Hozzávalók:

  • 1 kg magozott cseresznye
  • 35 dkg cukor
  • 10 dkg étcsokoládé (vagy jobb minőségű tejcsoki) 
  • 1 tasak extra gelfix (3:1)
Elkészítése:
  • A cseresznyét egy edénybe tesszük a cukorral és gelfixel együtt, majd lassú tüzön, kavargatva felforraljuk.
  • Kb.5 percig főzzük, majd botmixerrel kissé pürésítjük. Hozzáadjuk a darabokra tördelt csokoládét és összeforraljuk.
  • Száraz, steril üvegekbe öntjük és rögtön fejre állítjuk. Kihűlés után mehetnek a kamrába.

Ebből a mennyiségből 3 üveg dzsem lett.

5 megjegyzés:

Gál Edith írta...

Csokival mégnem hallottam dzsemet, ettől függetlenül fincsi lehet...
Nagyon tetszik a szine!!

Éva írta...

Különleges ízesítésű, de biztos nagyon finom. Szép lett a színe is! Ezért nem szeretem én annyira a cseresznyét, meggyből még talán kipróbálnám !

Erdős Éva írta...

Én a füge lekvárral párosítottam a csokit, s nagyon finom lett, hamar el is fogyott tavaly.

Bianka írta...

ÓÓÓÓ nagyon izgalmas

Ottis írta...

Finom lehet!