2011. június 23., csütörtök

Tárkonyos újkrumplileves


Bár egész éveben készíthető, mégis most az igazi, mert most van a friss tárkony szezonja, no meg az újkrumplié. Egyszerű és nagyszerű leves, viszont fontos az ízesítése, hogy kissé pikáns legyen, ettől lesz igazán finom.
Nálunk a gyerekek egyik kedvence levese.

Hozzávalók:

  • 1 fej hagyma
  • 1 kg újkrumpli
  • kevés olaj
  • tárkony 
  • 1,5 evőkanál házi ételízesítő
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 evőkanál ecet
  • kevés só (az ételízesítő is sós)
  • bors
  • a rántáshoz: 1 dl olaj, 4 evőkanál liszt, 4 dl víz, 1 csapott evőkanál pirospaprika, tárkony (2 ágacska)
Elkészítése:
  • A hagymát kevés olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a hámozott, kockára vágott krumplit és pár percig kevergetjük.
  • Felöntjük kb 1,5 l vízzel, hozzáadjuk az ételízesítőt, sózzuk és borsozzuk, majd készre főzzük.
  • Elkészítjük a rántást: a lisztet a forró olajon kissé lepirítjuk, hozzáadjuk a paprikát és az apróra vágott tárkonyt, felöntjük hideg vízzel és lassú tüzön kavargatva besűrítjük. Kissé maradjon folyékony, ne legyen teljesen sűrű.
  • A rántást a levesbe öntjük, kavargatjuk, miközben lassú tüzön főzzük. Amikor a leves a rántással összefőtt (vagyis kellően besűrűsödött, 2-3 perc), levesszük a tűzről.
  • Ízesítjük cukorral, ecettel és megszórjuk még kevés apróra vágott tárkonnyal.

1 megjegyzés:

Éva írta...

Nagyon guszta és elkébzelem milyen finom is lehet!