Bár egész éveben készíthető, mégis most az igazi, mert most van a friss tárkony szezonja, no meg az újkrumplié. Egyszerű és nagyszerű leves, viszont fontos az ízesítése, hogy kissé pikáns legyen, ettől lesz igazán finom.
Nálunk a gyerekek egyik kedvence levese.
Hozzávalók:
- 1 fej hagyma
- 1 kg újkrumpli
- kevés olaj
- tárkony
- 1,5 evőkanál házi ételízesítő
- 1 teáskanál cukor
- 1 evőkanál ecet
- kevés só (az ételízesítő is sós)
- bors
- a rántáshoz: 1 dl olaj, 4 evőkanál liszt, 4 dl víz, 1 csapott evőkanál pirospaprika, tárkony (2 ágacska)
Elkészítése:
- A hagymát kevés olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a hámozott, kockára vágott krumplit és pár percig kevergetjük.
- Felöntjük kb 1,5 l vízzel, hozzáadjuk az ételízesítőt, sózzuk és borsozzuk, majd készre főzzük.
- Elkészítjük a rántást: a lisztet a forró olajon kissé lepirítjuk, hozzáadjuk a paprikát és az apróra vágott tárkonyt, felöntjük hideg vízzel és lassú tüzön kavargatva besűrítjük. Kissé maradjon folyékony, ne legyen teljesen sűrű.
- A rántást a levesbe öntjük, kavargatjuk, miközben lassú tüzön főzzük. Amikor a leves a rántással összefőtt (vagyis kellően besűrűsödött, 2-3 perc), levesszük a tűzről.
- Ízesítjük cukorral, ecettel és megszórjuk még kevés apróra vágott tárkonnyal.
1 megjegyzés:
Nagyon guszta és elkébzelem milyen finom is lehet!
Megjegyzés küldése