2010. március 26., péntek

Majonézes bab


Nagyon finom kence, konnyen elkeszitheto, rendkivul taplalo a szemesbab miatt. Ugyanugy keszitettem, mint a vinetet (padlizsant), csak egy keveset savanyitottam. Tarkonnyal (esetleg tarkonyecettel) illene izesiteni, de en es a tarkony nem vagyunk nagy baratok, ezert citromle kerult bele.
A majonez miatt sajnos nehez kategoriaba esik, de ha a fele majonezt sovany tejfolre csereljuk, maris konnyitettunk rajta.
Kimondottan kicsi szemu, feherbabbol keszitsuk.

Hozzavalok:
  • 50 dkg feher szemesbab
  • 1-2 baberlevel
  • 2 fej hagyma
  • majonez
  • 1 kis doboz sovany tejfol
  • so, bors, citromle
  • esetleg zoldfuszer izlesunk szerint
Elkeszites:
  • A babot elozo este hideg vizbe beaztatjuk. Masnap enyhen sos, baberleveles vizben puhara fozzuk.
  • Elkeszitjuk a majonezt, hozzakeverjuk (vagy felet lecsereljuk) a tejfolt.
  • A babot, hagymat, sot, borsot puresitjuk (keses robot, turmix..). Hozzaadjuk a majonezt, kikavarjuk, majd citromlevel kisse savanyitjuk.
  • A vegen meg lehet izesiteni soval vagy zoldfuszerrel.

Kenyerre kenve, sok zoldseggel fogyasszuk, lehetoleg ne este. Ejszakara ugyanis nem tanacsos a babos etel :)
A gyerekeknek is nagyon izlik!

5 megjegyzés:

Alíz, Erdélyből írta...

Ez valóban nagyon finom, de igen mutatós ez az új "köntös" is. Egyébként pillants be hozzám, mert azonban fent lesznek a blogomon a kérdéseidre adott válaszok. :)

Ottis írta...

Hasonlót készülök kézszíteni ma, de nem fehér babból :-)

egycsipet írta...

Ez biztosan nagyon fincsi lehet! :)

Bianka írta...

Ha olyan mint a padlizsán krém, akkor tuti ízlene. Az a kedvenc kencém a zakuszka után. Nem lehet belőle eleget kenni a kenyérre :)

Edó írta...

Aliz,igen,szeretjuk:)KOszi,ideje volt mar lecserelni a regi kulsot.Megyek hozzad olvasgatni!

Ottis,majd megnezem:)

Egycsipet,keszitsd el,megeri!:)

Bianka,nalunk is a zakuszka az elso,es tenyleg nem lehet belole eleget enni:)