2018. február 23., péntek

Aranyló csirkeleves grízgaluskával


-->



Én nagyon szeretem a húslevest, de számomra a jó sárga csirkehúsból készül az igazi. A lassú főzés, a gazdag bezöldségelés, és a frissen őrölt bors mind fontos ahhoz, hogy finom legyen.

A levesbetét tészta is lehet, de aki kerüli a fölösleges kalóriákat, vagy egyszerűen csak fokozottan vigyáz az egészségére, a követlező módon készíthet grízmentes "grízgaluskát" :) :

  • 3 tojást elhabarunk villával, pici sóval, hozzákavarunk kb 12 dkg őrölt zabpelyhet (nem kell lisztes állagúra darálni!), majd állni hagyjuk legalább fél órára.
  • ezután sós vízbe kanállal galuskákat szaggatunk és 2-3 percig főzzük, majd leszűrjük, és a levessel fogyasztjuk.


Hozzávalók a leveshez: 

  • 1 szép tanyasi grillcsirke
  • 5 sárgarépa
  • 2 petrezselyemgyökér
  • 4-5 szeletke zellergumó
  • 1 vöröshagyma
  • 5 cikk fokhagyma
  • néhány szem egészbors
  • néhány szál petrezselyemzöld


A grízgaluskához: 

  • 9 dkg gríz (búzadara)
  • 2 tojás
  • nagy csipet só
  • petrezselyemzöld

Elkészítése: 

  • A húst megmossuk, átnézzük, a nemkívánatos részeket eltávolítjuk, majd egy nagy fazékba helyezzük. Hideg vízzel felöntjük, hogy bőven ellepje, majd lassú tüzön felforraljuk. 
  • Közben előkészítjük a zöldségeket: meghámozzuk a sárgarépát, a petrezselyemgyökeret, a zellert, a hagymát, meg a fokhagymát. A nagyobb répákat hosszában kettéhasítjuk, a hagymát pedig kereszt alakban kissé bevágjuk. 
  • Miután a leves felforrt, egy szűrőkanál segítségével a habot gondosan leszedegetjük, majd beledobjuk a zöldséegeket, a szemesbosot, meg a hámozott fokhagymacikkeket. Félig lefedve, nagyon alacson hőfokon, alig gyöngyözve 1,5-2 órán át főzzük, vagy addig, amíg a hús a kellőképpen megpuhul. 
  • Ekkor a húst, meg a zöldslgeket kiszedjük, a levest pedig átszűrjük, és sóval, borssal ízesítjük. 
  • Egy tálkában villával elhabarjuk az egész tojásokat, majd sózzuk és grízzel kikavarjuk. 2-3 percig állni hagyjuk közben a levest visszatesszük forrni. 
  • Kanállal kisebb galuskákat szaggatunk a levesbe, megvárjuk, amíg a tetejére feljönnek, ezután lefedjük, és a lángot elzárjuk. 
  • Tálaláskor friss, apróra vágott petrezselyemzölddel megszórjuk. 
  • A húst darabokra szedve, meg a benne főtt zöldségeket felkínálhatjuk mellé.


Nincsenek megjegyzések: