2014. május 10., szombat

Ordás-epres piskótatekercs (reform)


A gyermekek alig győzték enni, annyira ízlett nekik :) Nálunk mindenki orda és eper rajongó, így amikor csak lehet, gyakran fogyasztjuk mindkettőt, és néha készítek is belőlük valamit. Az orda szerintem frissen a legfinomabb, paradicsommal és csilivel. Ha egy nap 24 órából állna, vagy belőlem kettő lenne, állandóan ordás vagy epres valamit készítenék.
A kettő együtt pedig..hát királyság!

Hozzávalók:

A piskótához:

  • 7 tojás
  • 4 evőkanál nyírfacukor
  • 4 evőkanál liszt
  • 3 evőkanál teljes kiörlésű liszt

Az epres-ordás krémhez:
  • 40 dkg friss orda
  • 30 dkg eper + 4-5 szem a díszítéshez
  • 10 dkg nyírfacukor (xilit)
  • 1-2 evőkanál citromlé (ez függ az orda édességétől, illetve az eper savanyússágától)
  • 1 teáskanál vanília kivonat

Elkészítése:

  • A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan hozzákavarjuk a tojássárgáját, majd a kétféle lisztet.
  • A masszát sütőpapírral bélelt nagy tepsibe simítjuk, és 180 fokos sütőben kb 12 perc alatt megsütjük.
  • Még melegen lisztezett konyharuhára borítjuk, felcsavarjuk, és teljesen kihűtjük.
  • A krémhez az epret megmossuk, és összeturmixoljuk. Maradhat kicsit rusztikus, nem kell teljesen simára mixelni.
  • Hozzáadjuk az ordát, meg a többi hozzávalót, és mixerrel ezt is krém állagúra pürésítjük.
  • A kihűlt piskótát kicsavarjuk a konyharuhából, majd megkenjük krémmel, nem túl vastagon. Egy részét meghagyjuk, mert kívül ezzel kell majd bekenni.
  • A tekercset felcsavarjuk, kívül megkenjük a maradék ordakrémmel, és tetszés szerint rózsákat is nyomhatunk a tetejére, egy nyomózsák segítségével.
  • Egy órára hűtőszekrénybe helyezzük, hogy a sütemény összeálljon, majd tálaláskor eperdarabokkal, citromfűvel, vagy mentával díszítjük.
Megj: Az orda nagyon romlékony, ezért már aznap, vagy másnap fel kell használni, és mindig nagyon frissen vásárolni.

Nincsenek megjegyzések: