2014. május 14., szerda

Húsos, padlizsános barnarizs, mentás joghurttal


Finom, mediterrán jellegű étel. Különleges az ízesítése, a mentás joghurt tökéletes kiegészítője ennek az ételnek. Friss, üde, laktató étel. Készülhet fehér rizzsel is, de kár lenne elrontani a minőségét, a barnarizs sokkal egészségesebb.

Hozzávalók:
  • 50 dkg kolbász (paprikás) 
  • 30 dkg padlizsán 
  • 20 dkg paradicsom (lehet konzerv is) 
  • 25 dkg (barna)rizs 
  • 25 dkg sűrű, görög joghurt 
  • 4 dkg pisztácia 
  • 1 hagyma
  • 2 cikk fokhagyma 
  • 12 evőkanál olívaolaj 
  • 2 evőkanál friss menta  
  • 2 evőkanál citromlé 
  • 1 teáskanál fűszerpaprika 
  • 1 teáskanál őrölt fahéj 
  • só, őrölt bors

Elkészítése:

  • A rizset kb három-négyszeres mennyiségű, enyhén sós vízben megfőzzük (kb 45-60 perc). 
  • Alaposan megmossuk a padlizsánt, és kb 3 cm-es nagyásgú kockára vágjuk. 
  • Egy serpenyőben 10 evőkanál olajat hevítünk, beledobjuk a padlizsánt, és néha megkavargtava, szép pirosra sütjük. Sózzuk és borsozzuk. Kiszedjük, és konyhai papírtörlővel leitatjuk róla a fölösleges olajat. 
  • A kolbászból kinyomjuk a húst. 
  • A maradék 2 evőkanál olajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát, meg fokhagymát, megszórjuk fahéjjal, paprikával. Hozzáadjuk a kolbászhúst, és kissé megpirítjuk. Ezután a darabokra vágott paradicsomot is hozzáadjuk, és addig pároljuk, amíg kissé összeesik. Ekkor belekavarjuk a főtt rizset, és ízesítjük citromlével, sóval, borssal. 
  • Tálaláskor a rizsre szórjuk a sült padlizsánt, megszórjuk durvára tört pisztáciával, illetve mentával ízesített joghurtot kínálunk mellé.

Nincsenek megjegyzések: