2014. május 25., vasárnap

Csábító málnás kocka


Imádom ezt az időszakot, mert ilyenkor bármilyen alapanyag megtalálható, és kedvemre süthetek-főzhetek. A friss ordával sosem tudunk betelni, tavasztól őszig szinte állandóan az étlapon van nálunk. Málna ugyan nincs még, de ez a sütemény küldetésből készült, így most első osztályú fagyasztott málnát használtam. De nemsokára érik a kertben a friss málna is :)
Elsősorban a szín volt a kiindulópont, nagyon szeretem a szürke-rózsaszín párost, ezért lett a piskóta mákos, a krém pedig rózsaszín.
Nagyon finom, tényleg igazi csábító nyári sütemény, már a színe miatt is, és jó nagy adag lesz belőle.

Megj: Orda helyett készülhet tehéntúróval is, ebben az esetben a krémhez használt cukormennyiség változhat.

Hozzávalók:

A mákos piskótához:
  • 8 tojás
  • 25 dkg cukor
  • 17 dkg puha vaj
  • 20 dkg őrölt mák + 2-3 evőkanálnyi őröletlen a díszítéshez
  • 17 dkg liszt
  • 1 citrom reszelt héja
  • fél citrom leve
  • 1 teáskanál sütőpor
  • csipet só
Az ordás-málnás krémhez:
  • 60 dkg orda
  • 50 dkg málna
  • 20 dkg cukor
  • 0,5 l habtejszín
  • 1 citrom reszelt héja
  • 3 evőkanál citromlé
  • 1 tasak zselatinpor
  • 1 teáskanál vanília aroma


Elkészítése:


  • A piskótához a tojások sárgáját először a cukorral habosra kavarjuk (kézi mixerrel a legcélszerűbb). Ezután kikavarjuk a citromlével, citromhéjjal, és a puha vajjal. 
  • A lisztet a sóval, a sütőporral és a mákkal összekavarjuk, és ezt is hozzáadjuk.
  • A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan a masszához forgatjuk.
  • Egy 30x36 cm-es (vagy ennek hasonló arányú) téglalap alakú tortakeretet sütőpapírral bélelt tepsire állítunk, majd a masszát egyenletesen belesimítjuk.
  • 180 fokos sütőben tűpróbáig sütjük (légkeverésen 160 fok), majd hűlni hagyjuk.
  • Amikor a piskóta kihűlt, elkészítjük az ordás-málnás krémet. Néhány szép málnaszemet meghagyunk a díszítéshez, a többit pedig összeturmixoljuk.
  • 3 evőkanálnyit kiveszünk belőle egy kis edénykébe, hozzáadjuk a zselatint, és lassú tüzön, kavargatva felmelegítjük, hogy a zselatin feloldódjon. Forralni nem szabad! Belekavarjuk a málnapürébe.
  • Az ordát egy nagy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, a citromhéjat és citromlevet, a vaníliát.
  • Ezután a málnával együtt az egészet krémesre kavarjuk (kézi mixerrel).
  • Kemény habbá verjük a tejszínt, egy keveset félreteszünk a díszítéshez, a többit pedig adagonként óvatosan a krémhez forgatjuk.
  • A piskótát néhány evőkanál hideg vízzel meglocsoljuk, hogy ne legyen száraz.
  • A krémet a piskóta tetejére simítjuk egyenletesen, majd hűtőszekrénybe helyezzük 2 órára, hogy megdermedjen.
  • A tortakeretet eltávolítjuk, a süteményt egyenlő négyzetekre felvágjuk. Mindenik tetejére egy-egy habrózsát nyomunk, erre pedig egy-egy szem málnát. Kevés mákkal megszórjuk.


2 megjegyzés:

Katalin írta...

Valóban csábító :-)

sedith írta...

CSODÁS!!!!!!!!!!!! :)