2012. február 21., kedd

Sült túrótorta áfonyaszósszal


Még mindig van tartalék-házi túróm, ezúttal tortát sütöttem belőle. Gyümölcsszósszal szerintem kitűnő választás nemcsak egy vasárnapi ebéd után, hanem akár ünnepnapon is.

Hozzávalók :


A tésztához:
  • 25 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 8 dkg cukor
  • 1 teáskanál sütőpor
  • fél citrom reszelt héja
A túrókrémhez:
  • 50 dkg tehéntúró
  • 3 dl tejföl
  • 2 tojás
  • 15 dkg cukor
  • 5 dl tej
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 1 citom reszelt héja
  • 1 teáskanál vanília aroma
Az áfonyaszószhoz:
  • 20 dkg fekete áfonya
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 dl főzőtejszín
  • kevés citromlé
  • kevés fahéj
Elkészítése:
  • A tésztához a hozzávalókat gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd fóliába csomagolva, fél órára hűtőszerkrénybe tesszük.
  • A krémhez a túrót kikavarjuk a tejföllel, a cukorral, a citromhéjjal, a vaníliával és a tojásokkal.
  • A tejet a pudingporral csomómentesre kavarjuk, majd a túrókrémhez öntjük.
  • A tésztát kör alakúra nyújtjuk, és egy 22 cm-es átmérőjű kerek tortaformába nyomkodjuk úgy, hogy peremet is készítünk. Villával megszúrkodjuk, és 200 fokos sütőben 10 perc alatt elősütjük.
  • Ezután a sütőből kivesszük, beleöntjük a tölteléket, majd további 1 órát sütjük, 180 fokon.
  • Az áfonyaszószhoz a cukrot egy edényben felolvasztjuk, majd amikor szép világosbarna, akkor hozzáadjuk az áfonyát. Kevés citromlével és fahéjjal ízesítve néhány percig főzzük, amíg kissé besűrűsödik.
  • Ekkor felöntjük a tejszínnel, összeforraljuk, majd levesszük a tűről, és összeturmixoljuk.
  • A kihűlt tortát szeletekre vágjuk, és a gyümölcsszósszal leöntve tálaljuk.

4 megjegyzés:

Katalin írta...

Nagyon finom lehet, túrótorta nekünk is jöhet mindig, minden formában :))

Kati írta...

Ezek a tortáid nagyon bejönnek nálam, bár még sosem volt bátorságom kipróbálni:)

Edó írta...

Katalin,igen,ez nálunk is mindekinek ízlett!

Kati,nem kell bátorság hozzá!!Te ügyes vagy:)

Mindennapok írta...

Nagyon guszta ☺