Még mindig van tartalék-házi túróm, ezúttal tortát sütöttem belőle. Gyümölcsszósszal szerintem kitűnő választás nemcsak egy vasárnapi ebéd után, hanem akár ünnepnapon is.
Hozzávalók :
A tésztához:
- 25 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 8 dkg cukor
- 1 teáskanál sütőpor
- fél citrom reszelt héja
A túrókrémhez:
- 50 dkg tehéntúró
- 3 dl tejföl
- 2 tojás
- 15 dkg cukor
- 5 dl tej
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 1 citom reszelt héja
- 1 teáskanál vanília aroma
Az áfonyaszószhoz:
- 20 dkg fekete áfonya
- 2 evőkanál cukor
- 1 dl főzőtejszín
- kevés citromlé
- kevés fahéj
Elkészítése:
- A tésztához a hozzávalókat gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd fóliába csomagolva, fél órára hűtőszerkrénybe tesszük.
- A krémhez a túrót kikavarjuk a tejföllel, a cukorral, a citromhéjjal, a vaníliával és a tojásokkal.
- A tejet a pudingporral csomómentesre kavarjuk, majd a túrókrémhez öntjük.
- A tésztát kör alakúra nyújtjuk, és egy 22 cm-es átmérőjű kerek tortaformába nyomkodjuk úgy, hogy peremet is készítünk. Villával megszúrkodjuk, és 200 fokos sütőben 10 perc alatt elősütjük.
- Ezután a sütőből kivesszük, beleöntjük a tölteléket, majd további 1 órát sütjük, 180 fokon.
- Az áfonyaszószhoz a cukrot egy edényben felolvasztjuk, majd amikor szép világosbarna, akkor hozzáadjuk az áfonyát. Kevés citromlével és fahéjjal ízesítve néhány percig főzzük, amíg kissé besűrűsödik.
- Ekkor felöntjük a tejszínnel, összeforraljuk, majd levesszük a tűről, és összeturmixoljuk.
- A kihűlt tortát szeletekre vágjuk, és a gyümölcsszósszal leöntve tálaljuk.
4 megjegyzés:
Nagyon finom lehet, túrótorta nekünk is jöhet mindig, minden formában :))
Ezek a tortáid nagyon bejönnek nálam, bár még sosem volt bátorságom kipróbálni:)
Katalin,igen,ez nálunk is mindekinek ízlett!
Kati,nem kell bátorság hozzá!!Te ügyes vagy:)
Nagyon guszta ☺
Megjegyzés küldése