2011. december 9., péntek

Marcipános szaloncukor


Nagyon egyszerűen és hamar elkészíthető, és nagyon finom. Karácsonyra érdemes házilag készíteni szaloncukrot, mert a házilag készített a nyomába sem érhet a boltinak. A variációk száma pedig végtelen, csak a fantáziánk szab határt, a töltelékbe elvileg kerülhet bármi, ami a családnak ízlik: aszalt gyümölcsök, csokoládékrém, gyümölcszselé, dió, kókuszkrém stb.
Ez nekünk nagyon ízlett, karácsonyra újabb adag készül majd.

Hozzávalók  25 darabhoz:

  • 20 dkg mandula 
  • 8 dkg porcukor 
  • 2 teáskanál pisztácia aroma 
  • 1 evőkanál víz 
  • a bevonathoz és a díszítéshez: 
  • 15 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé 
  • 1-2 dkg fehér csokoládé 
  • manuladarabok
Elkészítése:
  • Először a mandulát blansírozzuk: 2 percre forró vízbe dobjuk, majd tiszta konyharuhára kiszedjük, és összesúroljuk, hogy a mandula héja könnyedén leváljon. 
    A héjatlan mandulát ezután késes aprítóban, vagy darálón lisztté aprítjuk. 
    A porcukorral, az aromával és a vízzel masszává gyúrjuk, majd a masszából kisebb diónagyságú darabokat gömbölyítünk. 
    Ezután hengerré formáljuk, majd olvasztott csokoládéba mártjuk, és egy rácsra szedjük, hogy a fölösleges csokoládé lecsöpögjön róla. 
    Miután a szaloncukrok megdermedtek, olvasztott fehér csokoládéval megcsíkozzuk, vagy apró manduladarabokkal díszíthetjük. 
    Átlátszó celofánba vagy tetszés szerint színes csomagolópapírba csomagoljuk.
    Használhatunk mandula aromát is, vagy tetszés szerint más ízesítőt, de el is hagyhatjuk. Ezesetben ezt vízzel pótoljuk.


    Ajánlom a diós szaloncukrot is!

2 megjegyzés:

Aleda írta...

Jó recept.

Barbi írta...

Kedves Edó, nagyon szép és számomra nagy kedvenccel töltött szaloncukrot készítettél, azt hiszem elviszem a receptet, csak annyi kérdésem lenne, hogy a szeletelt mandulával is készülhet, persze aprítva gondoltam. Köszi! :))