2010. december 22., szerda

Diós szaloncukor házilag


Nem szeretem a bolti szaloncukrokat, leginkább apró csokikat szotkunk fára akasztani. Idén úgy gondoltam készítek házilag, és majd az kerül a fára. Egyik nők lapjából inspirálódtam, de mindenképp diósat szerettem volna. Ez a változat nagyon finom, s bár kissé macerás a bevonás, azért igencsak megérte a fáradtságot. El tudom képzelni mandulás változatban is. Arra sajnos már nem futja az időmből.

Hozzávalók:
(A képen látható mennyiséghez, kb.35 db)
  • 20 dkg darált dió
  • 10 dkg porcukor
  • 7 dkg mazsola
  • reszelt narancshéj
  • 2 teákanál rumaroma
  • bevonáshoz: 20 dkg étcsokoládé (min.50 %-os)
Elkészítése:
  • A hozzávalókat késes aprítóba tesszük és addig kevertetjük, amíg összeáll, vagyis massza-szerű lesz.
  • Késes aprító hiányában daráljuk le a diót, késsel aprítsuk fel a mazsolát és alaposan gyúrjuk össze a többi hozzávalóval.
  • A masszából apró szaloncukrokat formázunk, majd olvasztott csokoládéba mártogatjuk. Egy edényre v. tányérra rácsot helyezünk, a szaloncukrokat rácsra tesszük, majd hűtőszekrényben dermedni hagyjuk.
  • Dermedés után vékonyabb csomagolópaírba csomagoljuk.
Még egy csomagolási tipp: vegyünk vékony fajta sütőpapírt, vágjuk darabokra, két szélét ollóval vágjuk be csíkokra, mint az eredeti szaloncukor esetében. Vágjunk kisebb alufóliát, mint a sütőpapír, tekerjük köré, így fényes csomagolást kapunk.

Teszteltem, hogy szobahőmérsékleten, becsomagolva mennyire olvad. Nos, enyhén olvad, a papíron ezért kissé foltot hagy, de semmiképp nem folyik, szóval tűrhető. Azt még nem tudom, hogyan kell eljárni a csokival, hogy szobahőn teljesen kemény maradjon. Akinek van tapasztalata, örülnék ha megosztaná. Bonbonok esetében is fontos lenne, hogy ne kelljen hűtőben tárolni.


9 megjegyzés:

4Gyerek írta...

Edó: szalöoncukorcsere? Benne vagy? Mandulásat készítettem (be kéne már csokizni őket) többféle ízesítésben. Diósat meg nem, nekem meg arra nem futja az időmből.

Amúgy tavaly is csináltam, rendes körülmények között nem olvadnak, de mihelyst az ember késhője éri őket, azonnal foltozni kezdenek. Ja, és mivel Oldalborda adagolta egy tálcáról (nem csomagoltam időhiány miatt), amit csak ő ért el a szekrény tetején, így megérték az új év kezdetét.

Ditta írta...

Edó én nem tudok cserét kínálni,mármint szaloncukrot,de mást vihetsz,kérek szépen belőle:-)

sedith írta...

Edó, tavaly én is csináltam (idén is saját készítésű lesz), a csokit kevés vízzel olvasztottam fel és tökéletesen megdermedt. Szobahőn sem lágyult meg. Sőt, a víz mellé adagonként (5 dkg-hoz) 1-1 teáskanálnyi ecetet is adtam, így lett a csokim gyönyrű fényes. Az ízén nem érződött, elpárolgott tulajdonképpen.
Én pedig pontosan sütőpapírba és alufóliába csomagoltam őket, de a végeiket becakkozni már nem volt időm. Azért úgy is tökéletes volt. :)

Mézigörl írta...

Finom lehet?! Kérek szépen! Én is benne vagyok egy szaloncuki cserében...marcipános-aszalt szilvás készült nálam! :-DDD

Ildy írta...

Nagyon ügyes vagy, Edó!

Maryenne írta...

Nagyon guszták! Ügyes vagy Edó!:)

Bianka írta...

Nagyon-nagyon guszta

Ottis írta...

Békés, Boldog Karácsonyt kívánok!

Cakeni írta...

Áldott Ünnepeket kívánok!