2011. december 1., csütörtök

Citromos-gyömbéres kalács


Nagyon érdekes, különleges ízvilágú, az biztos, hogy nem egy megszokott sütemény. Nekem nagyon ízlett, a vendégeknek szintén. Lányom azt mondta, neki csak a tetején lévő fehér nem ízlik :) Eléggé kiadós, egy szeletke bőven elég belőle.

Hozzávalók :

  • 30 dkg liszt 
  • 15 dkg vaj 
  • 22 dkg porcukor
  • 3 tojás 
  • 250 ml író vagy kefír 
  • 3 evőkanál frissen facsart citromlé 
  • 2 teáskanál reszelt citromhéj 
  • 2 teáskanál reszelt gyömbér 
  • 2 teáskanál sütőpor
A tetejére:
  • 125 g philadelphia krémsajt 
  • 2 evőkanál porcukor 
  • 2 evőkanál méz 
  • 1-2 evőkanál pisztácia

Elkészítése:

  • A vajat a porcukorral habosra kavarjuk, majd egyenként hozzáadva a tojásokat, tovább kavarjuk. Ezután az írót, a citromlét, a citromhéjat, a gyömbért is belekavarjuk. A lisztet a sütőporral elkeverjük, majd a vajas alaphoz forgatjuk. 
    A masszát egy sütőpapírral bélelt kalácsformába öntjük, és 180 fokos sütőben 30-40 perc alatt megsütjük (végezzünk tűpróbát). 
    A krémsajtot habosra kavarjuk a porcukorral és a mézzel, majd a langyos kalács tetejét megkenjük. 
    A pisztáciát száraz serpenyőben kissé megpörköljük, húsklopfolóval vagy késes robottal darabosra törjük, és a kalács tetejére szórjuk.

9 megjegyzés:

Mindennapok írta...

DE SZÉP :)nagyon tetszik nekem ,de kóstolnék egy szeletkét ☺

Unknown írta...

A hozzávalókból és a készítés folyamatából már biztosan tudható, hogy nem lesz jó.

Katucikonyha, írta...

Azt a mindenit! :-) Nagyon jól néz ki!

Barbi konyhája írta...

Nagyon szeretem az ilyen jellegű süteményeket és ez szuper, ja és még szép is, de nagyon! :)

Ami írta...

Jól néz ki! És jól is hangzik! Szerinted sima tepsiben is érdemes elkészíteni, vagy csak kifejezetten kalácsformában?

Edó írta...

Ercsike,szívesen megkínálnálak:)

Beáta,írod,hogy ez így nem lesz jó..átnéztem,de nem találok benne hibát,valamit elírtam volna?

Katuci,köszönöm!

Babri,köszönöm,talán próbáld ki,ha kedved van hozzá:)

Ami,sima tepsibe is öntheted a masszát,de még kuglófformába is,más formában is jó lesz.

Névtelen írta...

Nagyon szép lett! Biztosan finom. :))

Ami írta...

Hiába nézek vissza naponta, csak nem jön a válasz, hogy miért tudható biztosan a süti elkészítésének sikertelensége... Azt hiszem, csak megpróbálkozom vele!

Edó írta...

Ami,szerintem elírhatta az illető,a recept jó,az elkészítése is,nyugodtan bevállalhatod:)