2010. március 31., szerda

Merlucius (tőkehal) párolt zöldségekkel, tökmagolajjal


Vagy mas neven heck. Tengeri hal, izre csak enyhen halizu, ezert a pisztrang mellett ezt is szeretem. Nem tul szalkas, es sutes utan sokkal inkabb olajszag marad a konyhaban, mintsem halszag.

Mivel egyetlen noverem Ausztriaban el, volt szerencsem hozzajutni eredeti stájer tökmagolajhoz. Nagy rajongoja vagyok a tokmagolajnak, de errefele beszerezni lehetetelen, vagy legalabbis direkt termelotol teljesen kizart. Nagyon finom salatakhoz, de rengeteg etelhez felhasznalhato, sot sutemenyekhez is. Mar az illata olyan, de olyan !:))
Egeszsegugyi hatasairol pedig itt lehet sok okossagot olvasni. Gyonyoru zold szine meg egyenesen etvagygerjeszto tud lenni a tanyeron. Szoval az elkovetkezokben gyakran lesznek nalam tokmagolajos etelfelesegek.


Itt a foton sajnos nem latszik olyan szep elenk zoldnek, mint amilyen valojaban.

Elkeszites:

  • A merluciust (ejtsd:merlucsoszt) feldaraboltam, elozo este besoztam, masnap borsoztam es lisztbe forgattam. Forro olajban ropogosra sutottem.
  • 3-4 db sargarepat vekonyabb csikokra vagtam, serpenyoben keves olajon kisse megpiritottam. Ontottem ala keves vizet, megsoztam. Par perc utan hozzaadtam a mirelit zoldborsot, egyutt keszre paroltam.
  • Talalaskor szolidan megkoronztam tokmagolajjal, keves zolddel. Sutoben sult szalmakrumplit fogyasztottunk melle.

A tanyeron maradt tokmagolajat repaval martogattuk :) Mennyei volt.


14 megjegyzés:

Andi írta...

Olyan képeket tettél fel, hogy így este 10 -kor megyek is a hűtőhöz....
hátha tettél bele valami finomat...

Edó írta...

Andi:)))))en is olyan ehes vagyok,igy edzes utan..

Andi írta...

:-) Én is bicikliztem....

Bianka írta...

Ezek a képek fantasztikusak, és nem csak a kép, de a benne rejlő étel is. Imádnám

Névtelen írta...

A merluccius vulgaris itthon közismert neve a hekk.Ausztriában Seehecht.Szürke tőkehalnak is hívják.Nem tévesztendő össze a sokkal ízletesebb(drágább)atlanti tőkehallal,amely Au-ban szintén állandóan-frissen-kapható és Kabeljau-nak hívják.

Edó írta...

Andi,ugyes vagy:)En unom a bicajozast:))

Bianka,nagyon jo izu hal,finom volt.

Nevtelen,koszonom hogy beneztel es koszi az infokat is!

Gál Edith írta...

Hááát, ebből én is kérek!!!
Nagyon nagyon guszta!! :))

Eva írta...

Na, latom, jo helyre került a tökmagolaj! ;-))Egeszsegetekre! Puszika

Edó írta...

Edith,kesore szolsz,mar elfogyott :PP

Szia Nover,hat most mindehez azt eszunk majd:))nagyon-nagyon de nagyon finom!Puszika

Ottis írta...

Kellemes Húsvéti Ünnepet kívánok az egész családnak!

Andi írta...

Kellemes Húsvéti ünnepeket kívánok!

szepyke írta...

Áldott, békés húsvétot Neked és a szeretteidnek!

Bianka írta...

Kellemes Húsvéti Ünnepeket kívánok, neked és az egész családnak

Kiskukta írta...

Kellemes Húsvéti Ünnepeket kívánok neked és egész családodnak!