2017. március 4., szombat

Stefánia vagdalt retekkel, karalábéval, és zöldhagymával



A hagyományos fasírtmasszától eltértem picit, és különlegesebb fűszerezést kapott ez az amúgy jól ismert egyben sült fasírt. Tavaszi körettel fogyasztottuk, kellemes étel.


Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kg csirke- és sertéshús ledarálva 
  • 10 dkg zsemlemorzsa
  • 6 tojás
  • 3 cm gyömbérgyökér
  • 1 citrom
  • 3 cikk fokhagyma
  • 4 evőkanál vaj
  • 4 evőkanál szójaszósz 
  • 1 evőknál mustár
  • só, őrölt bors, petrezselyemzöld


A körethez: 

  • 1 kötés retek
  • 2 kisebb zsenge karalábé
  • 1 kötés újhagyma
  • 1 citrom
  • 1 evőkanál méz
  • só, őrölt bors, petrezselyemzöld

Elkészítése:

  • 4 tojás keményre főzünk (5 perc), hideg vízzel leöblítjük, és meghámozzuk.

  • Egy nagy tálban összegyúrjuk a húst 8 dkg zsemlmeorzsával, 2 tojással, reszelt fokhagymával és gyömbérrel, 1 evőkanálnyi apróra vágott petrezselyemzölddel, mustárral, fél citrom reszelt héjával és 2 evőkanálnyi citromlével, szójaszósszal, illetve sóval, és borssal.
  • Egy kalácsformát (vagy őzgerincet) kikenünk 2 evőkanél vajjal, és megszórjuk a maradék zsemlemorzsával.
  • Belenyomkodjuk a hús felét, és egymás mellé kirakjuk a tojásokat. Kézzel óvatosan belenyomjuk a húsmasszába.
  • Beborítjuk a maradék masszával, és 180 fokos sütőben, kb 60 percig sütjük.
  • Közben egy serpenyőben a maradék vajat felolvasztjuk. Az apró kockára vágott karalábét mézzel, fél citrom levével, és 1 dl vízzel 4 percig pároljuk.
  • A vékony karikára vágott retket, meg a feldarabolt hagyma fehér részét (kevés zölddel) hozzáaduk, és további 3 percig pároljuk. Sózzuk, borsozzuk.
  • Amikor a hús megsült, tálra helyezzük, mellérendezzük a karalábés ragut, a tetejére pedig a maradék zöldhagymát.

Nincsenek megjegyzések: