2014. október 20., hétfő

Szarvasgombás szélesmetélt


Nemrégiben ismét szarvasgombához jutottam, és nagyon gyorsan ezt a különösen finom tésztás ételt készítettem belőle. Mivel a gomba mellett, még többféle svájci sajttal is megajándékoztak, ezért azokat is felhasználtam. Nagyon jellegzetes, karakteres sajtokról van szó, amit úgy gondolom, önmagában annyira nem, mint ételekben lehet felhasználni. Ebben az ételben, a szarvasgombával együtt rendkívül finom lett ez a kombináció.
Teljes kiörlésű tészta helyett használhatunk fehéret is, az előbbi viszont nemcsak egészségesebb, de kevesebb kalóriát is tartalmaz.

Fekete szarvasgomba

Hozzávalók:

  • 25 dkg teljes kiörlésű tészta (jelenleg szélesmetélt)
  • 15 dkg reszelt sajt (3 félét használtam, karakteres ízű sajtok)
  • 3 dl zsírszegény főzőtejszín
  • 5 dkg vaj
  • 3 evőkanál liszt
  • 3 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 1 diónyi nagyságú szarvasgomba (fekete)
  • 2-3 szál petrezselyemzöld
  • só, őrölt bors

Elkészítése:

  • A tésztát enyhén sós vízben kifőzzük, leszűrjük, majd összekavarjuk extra szűz olívaolajjal, sóval, és apróra vágott petrezselyemzölddel.
  • Egy serpenyőben a vajat felolvasztjuk, rádobjuk a reszelt szravasgombát, és 1-2 percig pirítjuk, kavargatva. Hozzáadjuk a lisztet, világos színűre pirítjuk, majd felöntjük tejszínnel, megsózzuk, és borsozzuk.
  • Alacsony lángon addig kavargatjuk, amíg a mártás besűrűsödik, majd a tűzről levéve, belekavarjuk a reszelt sajtot. 
  • A tésztát összekavarjuk a szarvasgombás mártással, melegen tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések: