2014. október 10., péntek

Birsalma csatnival koronázott sült csirkemell



Nagyon szeretem a különféle csatnikat, főként a gyümölcsösöket. Imádom, hogy egy-egy ilyen édes kis semmiségben ennyi féle íz található, s mégis nagyon harmónikus, ízletes. Birsalma szezonban érdemes ezt a változatot kipróbálni, főleg húsok mellé. Én rizs nélkül ettem, a család többi tagja pedig párolt rizzsel fogyasztotta.


Megj: A csatni egyfajta lekvárra emlékeztető, darabosabb mártás-féleség, melyet zöldségből, gyümölcsből egyaránt főznek, általában úgy, hogy egyszerre édes, sós, meg csípős is legyen, hiszen a csatni lelke a megfelelő fűszerezés. Érdemes egyszerre nagyobb mennyiséget készíteni, mert befőttesüvegben tovább is eláll.


Hozzávalók (4 személyre):

  • 2 szép csirkemell filé (kb 1,20 kg) 
  • kevés olaj a sütéshez
  • só, őrölt bors 
A birsalma csatnihoz: 

  • 2 nagy birsalma 
  • 1 fej hagyma 
  • 1 citrom 
  • 1 piros színű csilipaprika 
  • 1 cikk fokhagyma 
  • 2 evőkanál vaj 
  • 1 evőkanál méz
  • 1 evőkanál barnacukor 
  • fél teáskanál őrölt fahéj (vagy 1 rúd) 
  • fél teáskanál zúzott koriandermag 
  • fél teáskanál őrölt kurkuma (elmaradhat) 
  • 5-6 darab szegfűszeg 
  • csipetnyi só



Elkészítése:


  • Az almákat megmossuk, cikkekre vágjuk, a magházukat pedig eltávolítjuk. Egy edénybe tesszük, és felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Hozzáadjuk a fahéjat, a szegfűszeget, a cukrot, illetve egy fél citrom héját (zöldséghámozóval lehámozva). Forrás után 15 percig főzzük, amíg az alma majdnem teljesen megpuhul. 
  • Ezalatt a húst kisebb kockára vágjuk, sóval és borssal fűszerezzük. Egy serpenyőben kevés olajat forrósítunk, majd a csirkemell darabokat kavargatva addig sütjük, amíg a levét majdnem elfőtte, és puha. Kiszedjük, és alufóliával letakarva melegen tartjuk. 
  • A félig megfőtt almát szűrőkanállal a fűszeres vízből kiszedjük, és apró kockára vágjuk. 
  • A serpenyőben, melyben a húst sütöttük, felforrósítjuk a vajat, és rádobjuk a szeletekre vágott hagymát. Hozzáadjuk a mézet, majd kissé mepároljuk-karamellizáljuk. Beledobjuk a birsalmát, az apróra vágott csípőspaprikát, meg a fokhagymát, egy fél citrom kifacsart levét, a koriandermagot, meg a kurkumát. Csipentyi sót is adunk hozzá, majd felöntjük 3 dl vízzel, és addig főzzük, amíg a víz elpárolog, a fűszeres mártás pedig ezalatt kissé besűrűsödik. 
  • Tálaláskor a csirkemell tetejére halmozzuk a fűszeres birsalma csatnit. Köretként párolt rizs illik mellé.
A csatni egyfajta lekvárra emlékeztető, darabosabb mártás-féleség, melyet zöldségből, gyümölcsből egyaránt főznek, általában úgy, hogy egyszerre édes, sós, meg csípős is legyen, hiszen a csatni lelke a megfelelő fűszerezés. Érdemes egyszerre nagyobb mennyiséget készíteni, mert befőttesüvegben tovább is eláll.

Nincsenek megjegyzések: