2014. október 28., kedd

Hagymás, fűszeres kenyér (reform)


Időnként szeretem különlegessé, izgalmassá varázsolni a mindennapit. Most sült hagymával, rozmaringgal, és jó adag borssal ízesítettem, egy dolgot viszont mindenképp szem előtt tartok: a kenyér akkor jó, ha barna. Egyébként a lenmagliszt a nagy kedvencem, ami a kenyeret illeti, ennek az íze, állaga tetszik a leginkább. A fotón található kenyér még meleg, sajnos nagyon gyorsan meg kellett vágnom. Egészségünkre :)


Hozzávalók:

  • 30 dkg kenyérliszt 
  • 30 dkg teljes kiörlésű búzaliszt (vagy graham liszt) 
  • 5 dkg lenmagliszt 
  • 360 ml víz 
  • 2 fej hagyma + 2 evőkanál olívaolaj 
  • 2 rozmaring ág apróra vágva 
  • 2 evőkanál olívaolaj 
  • 1,5 teáskanál só 
  • 1 teáskanál méz
  • fél teáskanál őrölt bors 
  • 7 g szárított élesztő + 1 csapott teáskanálnyi

Elkészítése:

  • Szép pirosra sütjük az apróra vágott hagymát az olajon, majd hűlni hagyjuk. 
  • A többi hozzávalót összegyúrjuk, és kézzel, vagy géppel, tésztává dagasztjuk. A pirított hagymát a végén gyúrjuk bele. 
  • Egy tálban, konyharuhával letakarva, kb 1 óra alatt a duplájára kelesztjük, majd átgyúrjuk, és kb 35 cm hosszúságú óválisra nyútjuk. 
  • Szorosan felcsavarjuk, tepsire helyezzük, és 15 percig kelni hagyjuk. 
  • A tetejét éles késsel bevagdossuk, majd újabb 15 percig kelesztjük, végül pedig 200 fokos sütőben, 30 perc alatt pirosra sütjük.

Nincsenek megjegyzések: