2014. szeptember 21., vasárnap

Rozsos cipó


Közel sem egy tömör, nehéz kenyérke, annak ellenére, hogy kevés fehér kenyérliszt található benne. A joghurtnak (a benne található savó miatt) köszönhetően még puhább lesz a bélzete, kenyerek, péksütemények esetében érdemes hát hozzáadni egy kevés tejterméket is folyadéknak, a víz mellé.
Természetesen ez egy egészségesebb, a rostoknak köszönhetően könnyebben emészthető változat.

Hozzávalók:

  • 25 dkg teljes kiörlésű búzaliszt
  • 15 dkg kenyérliszt (650-es)
  • 10 dkg rozsliszt
  • 3-3,5 dl víz
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál joghurt 
  • 1,5 teáskanál só
  • 1 teáskanál méz
  • 7 g szárított élesztő (vagy 2,5 dkg friss élesztő)
  • 1-1 evőkanál lenmag és tökmag a tetejére

Elkészítése:

  • A hozzávalókat a kenyérsütő üstjébe helyezzük, először csak 3 dl vizet adjunk hozzá.
  • Elindítjuk a dagasztás programot, és amikor a tészta már szépen összeállt, fokozatosan adunk még hozzá annyi vizet, hogy rugalmas, sima legyen a tészta.
  • A dagasztás végén a gépet kikapcsoljuk, a tésztát pedig, 1 órán át hagyjuk a duplájára kelni.
  • A dagasztást végezheto konyhai robotgép is, de ezek hiányában kézzel az itt leírt módon készítjük el a tésztát.
  • Miután a tészta a kétszeresére nőtt, enyhén lisztezett felületen kézzel átgyúrjuk, majd kerekre formázzuk, igazítjuk. Konyharuhával letakarjuk, és ismét hagyjuk, hogy a duplájára nőjön.
  • A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
  • Vízzel lekenjük a kenyér tetejét, illetve olajos magokkal megszórjuk.
  • 30-40 perc alatt szép pirosra sütjük.

1 megjegyzés:

Éva írta...

Nagyon szép kis cipó és látszik hogy jó puha könnyű lehet a tésztája!