2014. szeptember 2., kedd

Malakov torta


Ez a torta az egyik nagy-nagy kedvencünk, de valahogy már rég nem került sor rá, hogy ilyent készítsek. Gyorsan, egyszerűen, és sütés nélkül készül, szinte gyerekjáték. Itt, és itt készült ugyanilyen, csak más-más gyümölcsökkel, a belseje is szépen látható. Sajnos most fotó nem készült a belsejéről, pedig nagyon mutatós felszelve.
9 éves kislányommal ketten készítettük, anyósom születésnapjára. Nem csalódtam most sem, a torta most is mennyei lett.
Természetesen használhatunk több gyümölcsöt is, nemcsak a tetejére, de akár a krémbe is kerülhet.


Hozzávalók:

  • 50 dkg mascarpone krémsajt
  • 50 dkg joghurt
  • 35 dkg babapiskóta + 3-4 darab a díszítéshez
  • 5 dl habtejszín
  • 10 dkg cukor
  • 3 dl hideg feketekávé + 1 teáskanál rumaroma
  • 2 tasak zselatinpor (15 g)
  • 2 teáskanál vanília aroma
  • néhány szem áfonya a tetejére (elmaradhat)

Elkészítése:

  • A joghurtból kiveszünk 1 dl-t, egy kis edénykében összekavarjuk a zselatinporral, a többi joghurtot pedig kikavarjuk a krémsajttal, a cukorral, meg a vaníliával.
  • Felmelegítjük a zselatint, amíg elolvad, de forralni nem szabad. Ezután ezt is a krémhez kavarjuk.
  • Kemény habbá verjük a tejszínt, majd a felét lazán a krémbe forgatjuk.
  • Egy tortaforma karimáját (26 cm) nagy tálra állítjuk.
  • A babapiskótákat szerre rumos kávéba mártjuk, és a formába sorakoztatjuk, szorosan egymás mellé. Ahol nem talál a formával, ott kisebb darab piskótával pótoljuk.
  • A krémet gondolatban kb három részre osztjuk, egy részét pedig rásimítjuk.
  • Ezután újabb kávéba mártott piskóta következik, de ezúttal nem szorosan egymás mellé, csak minden második sorba rakunk.
  • Befedjük a krém második részével úgy, hogy sehol ne látszódjon ki a piskóta.
  • Újabb réteg kávéba mártott piskóta következik úgy, hogy az előző réteggel éppen ellentétes sorba kerüljön Így szeleteléskor a piskóták nem lesznek egymás fölött.
  • A maradék krémbe forgatjuk a félretett tejszínhabot, és a torta tetejére simítjuk.
  • Apróra tördelt babapiskótával, gyümölccsel, csokoládéval, de tetszés szerint bármivel díszíthetjük.
  • A tortát hűtőszekrénybe helyezzük néhány órára, amíg a zselatintól szépen megdermed, majd szeletekre vágva tálaljuk.

1 megjegyzés:

Vanilin írta...

Gyönyörű! :)