2014. szeptember 6., szombat

Főzött sósperec


Nagyon finom perecet szerettem volna sütni, olyant, amelyik kívül ropogós, de belül puha, valami olyasmit, mint amilyent árulnak. Eszembe jutott a főzős trükk, melyet számtalanszor láttam már tévében, miszerint a kelt tésztát sütés előtt szódabikarbónás vízben előfőzik.
Limaránál találtam is hozzá egy remek receptet, és mindent pontosan ugyanúgy készítettem, kivéve a mázat, mert az nálam kevésnek bizonyult.
Nagyon-nagyon finom perec, csak ajánlani tudom mindenkinek, és nem kell megijedni a főzéstől sem, gyerekjáték.
Kívül valóban ropogós, belül pedig puha, de csak rögtön, melegében. Kihűlés után (főleg másnapra), teljesen megpuhul.
Tízóraira is egy nagyon jó ötlet, a gyerekek imádják!


Hozzávalók:

  • 70 dkg liszt + a formázáshoz, 7 dkg puha vaj, 2 dl langyos tej, 2 dl langyos víz, 1,5 tasak szárított élesztő (10,5 dkg), 1 evőkanál cukor, 1 teáskanál só
A vízfürdőzhöz:
  • 1 tasak szódabikarbóna
A sós mázhoz:
  • 2 evőkanál liszt, 2 teáskanál só, kevés víz
Elkészítése:

  • A hozzávalókat egy tálba mérjük, majd a vaj kivételével, alaposan összegyúrjuk. Kézzel néhány perc alatt alaposan megdagasztjuk, amíg a tészta szép sima, rugalmas, hólyagos lesz. a vajat csak a dagasztás végén adjuk hozzá. Ha van dagasztógépünk (vagy kenyérsütő), bízzuk rá a feladatot.
  • Konyharuhával letakarjuk, és 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
  • A megkelt tésztát ezután lisztezett felületre borítjuk, és 10 egyenlő részre osztjuk.
  • Egyenként kör alakúra kinyújtjuk, és szorosan felcsavarjuk. Először kb 30 cm-es rudakat sodrunk belőle, és kelni hagyjuk, amíg az összes tésztadarbot előkészítjük.
  • Amikor az összes kész van, újra sodorni kezdjük a közepét vastagabbra, a két végét pedig vékonyabbra. Ezúttal 60-70 cm vastagságúra nyújtjuk.
  • Megformázzuk a pereceket: a két végét egymással szemben a perec közepére hajtjuk, közben egyszer megcsavarjuk.
  • A sütőt előmelegítjük 200 fokra, egy nagy edényben pedig vizet forralunk. Két nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral.
  • Amikor a víz felforrt, belekavarjuk a szódabikarbónát, majd a pereceket oldalanként fél percig főzzük benne (egyszerre két perecnél több nem fér el).
  • Ezután sütőpapíros tepsire fektetjük, és kb 15 perc alatt megsütjük.
  • Közben elkészítjük a sós mázat: a lisztet, meg a sót annyi vízzel kavarjuk ki, hogy enyhén folyós legyen.
  • A sütés utolsó percében a perecekre csöpögtetjük.

1 megjegyzés:

Claudia Vaga írta...

Wow,hat ez nagyon-nagyon finom lehet!:)