2014. szeptember 25., csütörtök

Gesztenyés sütőtökrolád


Leszedtem az első sütőtököt a kertemből, meg is süttöttem, így máris megvolt a nagyszerű alapanyag, amit felhasználtam különféle ételekhez. Mint ehhez a finom süteményhez is például. Aztán gondoltam egyet, és az ősz jegyében maradva, gesztenyés krémmel töltöttem meg.
Igazi őszies sütemény, ízeiben, színeiben egyaránt.

Hozzávalók:

A tésztához:  

  • 40 dkg sütőtök 
  • 12 dkg liszt 
  • 4 tojás 
  • 6 evőkanál cukor 
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • fél teáskanál szódabikarbóna 
  • fél teáskanál őrölt fahéj 
  • fél teáskanál gyömbérpor 
  • csipentyi só


A krémhez: 

  • 25 dkg fagyasztott gesztenyepüré (ízesített) 
  • 3,5 dl habtejszín
  • 5 dkg étcsokoládé (min. 50 %-os kakaótartalmú)

Elkészítése:

  • A gesztenyepürét előző este szobahőmérsékleten hagyjuk kiolvadni. 
  • A sütőtököt cikkekre vágjuk, sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és 200 fokos sütőben, kb 45 perc alatt megsütjük. A héját, meg a magos részt eltávolítjuk, és 20 dkg-át kimérünk belőle, ennyi szükséges a piskótához. Villával pürésítjük, hűlni hagyjuk.  
  • A tojássárgáját  5 evőkanál cukorral, meg a vaníliával jó habosra kikavarjuk, majd beledolgozzuk a sütőtök pürét, és az olajat. 
  • A lisztet elkeverjük a sóval, a szódabikarbónával, meg a fűszerekkel, a tojáshoz kavarjuk, végül pedig óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjéből  felvert kemény habot is. 
  • A tésztát egy sütőpapírral bélelt tepsire simítjuk, kb 34x24 cm-es téglalap alakúra, és  180 fokos sütőben, 10-12 perc alatt megsütjük. Még melegen egy tiszta konyharuhára borítjuk, felcsavarjuk, és hűlni hagyjuk. 
  • A krémhez 2,5 dl tejszínt kemény habbá felverünk. A maradék  1 dl tejszínt felmelegítjük, hozzáadjuk a darabokra tördelt csokoládét, és lassú tüzön, kavargatva, felolvasztjuk. 
  • Beledolgozzuk a gesztenyébe, ezt a krémet pedig óvatosan a tejszínhabhoz forgatjuk. 
  • A piskótatekercset kicsavarjuk, és egyenletesen megkenjük a krépm kb háromnegyedével, majd felcsavarjuk. A maradék krémet habzsákba kanalazzuk, ezzel tetszés szerint bevonjuk a sütőtökös roládot.

Nincsenek megjegyzések: